Egyértelmű a pénztártagok véleménye, de sokan még nem léptek

Vágólapra másolva!
Az időskorukra takarékoskodó önkéntes nyugdíjpénztári tagok, valamint az egészségük megőrzésére spóroló egészségpénztári tagok tízmilliárdokat fizetnek be egyénileg a kasszákba, részben az állami támogatásként felfogható - évente akár 150 ezer forintos - adó-visszatérítés miatt. Ugyanakkor fontos lenne, hogy a munkáltatók is nagyobb szerepet vállaljanak az emberek takarékoskodásában, mert vannak, akik e nélkül nem vagy nem feltétlenül tudnak takarékoskodni. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) látványos eredményekkel igazolja, hogy az egyik legjobb takarékoskodási alternatívát jelentik az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak. Egyben a Pénztárszövetség reméli, hogy olyan szabályozás lép életbe a következő időszakban, amelynek köszönhetően a pénztári tagok száma akár milliókkal növekedhet.
Vágólapra másolva!
Forrás: ÖPOSZ (Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége)

Az utóbbi években az öngondoskodás egyre többször kerül elő, nem véletlenül. Az önkéntes nyugdíjpénztári takarékoskodással a nyugdíjas éveket lehet könnyebbé tenni, az egészségpénztárakon keresztül történő spórolás pedig az egészség-megőrzést segíti. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) adatai szerint a szervezethez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak kiváló eredményeket produkáltak, ezzel is igazolva, hogy a pénztárakon keresztül történő takarékoskodás az egyik legjobb alternatíva az öngondoskodási piacon. Lássuk a legfontosabb számokat!

Remekelnek a pénztárak

A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak teljes vagyona idén június végén meghaladta az 1300 milliárd forintot, ez 4,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi összeget. Az egy tagra jutó átlagos vagyon pedig 5 százalékkal 1,2 millió forint fölé emelkedett. Közben a pénztárszövetséges egészségpénztárakban vezetett egyéni számláikról a tagok csak az első félévben 4,7 millió alkalommal fedezték egészségügyi költéseiket, összesen 23 milliárd forint értékben. Ez jelentős, éves 47, illetve 29 százalékos emelkedésnek felel meg.

Remekelnek a tagok

Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke az Origónak azt mondta, érdemes a számok mögé nézni. “Az egyébként kiemelkedőnek mondható összesített eredmények mellett a tagok is kitettek magukért. Az évente akár 150 ezer forintos adó-visszatérítésnek, lényegében állami támogatásnak köszönhetően a pénztártagok tízmilliárdokat fizettek be egyénileg. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagok egyéni befizetései az első félévben 28,8 milliárd forintot tettek ki, ez 16,8 százalékos bővülésnek felel meg éves összevetésben. Az egészségpénztáraknál pedig 26 százalékkal, több mint 10 milliárd forintra nőttek a tagok befizetései. Ez egyértelműen a tagok pénztárakba vetett bizalmát jelenti” - emelte ki dr. Kravalik Gábor.

Forrás: ÖPOSZ (Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége)

Nagyon sok múlik a munkáltatókon

A szakember szerint azonban nagyon fontos a munkáltatók szerepe a takarékoskodásban, mert nélkülük sokan nem tudják megkezdeni a takarékoskodást a pénztárakon keresztül. “Készítettünk egy felmérést, amely azt mutatja, hogy a munkavállalók nagyon számítanak a munkáltatókra ezen a téren” - tette hozzá az elnök. A Pénztárszövetség legfrissebb kutatása szerint ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztári tagok 71 százaléka a mostani havonta átlagosan 5-10 ezer forintos befizetését 16-40 ezer forintra növelné, ha a munkáltatók automatikusan támogatniuk kellene a takarékoskodásukat. “Még beszédesebb, hogy akik még nem pénztártagok azok közül egy ilyen komoly munkáltatói hozzájárulás esetében minden második dolgozó megkezdené a pénztári takarékoskodást” - fogalmazott dr. Kravalik Gábor.

A Pénztárszövetség bízik abban, hogy olyan szabályozás várható, amely az öngondoskodás ösztönzése érdekében a munkáltatókat is érdekeltté teszi abban, hogy anyagilag is segítsék az alkalmazottak pénztári takarékoskodását. Ezzel pedig akár több mint 2 millió olyan munkaviszonnyal rendelkező ember kezdheti meg a spórolást, akik még nem tagjai valamelyik pénztárnak. Arról nem beszélve, hogy a mostani munkaerő-hiányos helyzetben egy ilyen támogatás kulcsfontosságú lehet az alkalmazottak megtartásánál is.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéről további információ: www.penztar-szovetseg.hu