Még mindig felemásan állunk a vállalkozókhoz

s2020_a4_infograf
Vágólapra másolva!
Bár a megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy a hazai vállalkozásokat támogatni kell, jelentős hányaduk mégis negatívan áll a vállalkozókhoz.
Vágólapra másolva!

Az Inspira Research Kft. a Miniszterelnökség megbízásából készített kutatásából kiderül, hogy a magyar társadalom többsége inkább támogatóan áll a vállalkozásokhoz. A emberek több mint fele szerint a hazai vállalkozások meghatározó szereplői a gazdasági életnek. A megkérdezettek kétharmadának fontos, hogy egyszerű és egyértelmű legyen a vállalkozások körüli szabályozási

környezet és kedvező legyen a gazdasági légkör az új ötletek sikeres megvalósítására.

A leginkább vállalkozáspártiak a középkorú lakosság köréből kerülnek ki. Bár Közép-Magyarországon található a legtöbb vállalkozás, a megkérdezettek csupán 47% gondolja ebben a régióban, hogy a vállalkozásoknak fontos szerepe van a gazdaságban. Sokkal pozitívabb a helyzet a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban, ahol a válaszadók több mint fele áll bizakodva a vállalkozásokhoz, illetve a fővárosban, ahol az emberek kétötöde tartozik a fenntartás nélküli vállalkozásbarátok közé.

Míg a vállalkozásokat támogatná a többség, addig a vállalkozókról, mint gazdasági szereplőkről már nem él ennyire pozitív kép a magyarokban. Sokan gondolják úgy, hogy kreatív, szorgalmas, keményen dolgozó emberek, de a megkérdezettek fele értett inkább egyet azzal az állítással, hogy kapcsolataik alapján jutnak előre, kihasználják a kiskapukat és csak a saját boldogulásuk és a profit érdekli őket.

Ezzel szemben a több mint 600 ezer kis és középvállalkozás folyamatosan fejlődik: a szektor évről-évre növekvő árbevétellel járul hozzá az ország GDP-jéhez, a Magyarországon megvalósuló beruházások több mint 25%-át valósítja meg, valamint a magánszektorban dolgozók 68%-ának, közel kétmillió embernek ad munkát.
Habár a lakosság még nem teljesen ismeri el sikereiket, a bátor és keményen dolgozó kis- és középvállalkozások a gazdaság legdinamikusabb tényezői. Ezért támogatjuk a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban 7200 milliárd forinttal a vállalkozásokat, segítve ezzel a versenyképességük javítását és a munkahelyteremtést. Mert a hazai vállalkozások építik a jövőt!

Látogasson el az egyuttfejlodunk.hu oldalra és ismerje meg a sikeres magyar vállalkozások történetét.