Jönnek az energiacímkés porszívók

Vágólapra másolva!
Könnyebb lesz energihatékony porszívót vásárolni, ugyanis energiacímke nélkül nem hozhatók forgalomba. 2017-től csendesebbeknek és tarósabbaknak kell lenniük.
Vágólapra másolva!

A gyártóknak szeptember 1-től kötelező lesz csatolni az energiacímkét az Európai Unióban forgalomba hozott porszívókhoz, olvasható a CECED Magyarország honlapján. A leghatékonyabb energiaosztály az A osztály (2017. szeptember 1-jétől pedig majd az A+++ energiaosztály). Az energiaosztályon és az éves villamosenergia-fogyasztáson kívül a címke tájékoztat még arról is, hogy milyen padlón használható a porszívó, és az adott padlófajtán (kemény burkolat vagy szőnyeg) milyen a tisztítási hatékonysága, továbbá milyen a por-visszabocsátási osztálya.

Takarékosabb, csendesebb

Mától hatályos az a szabály is, csak olyan porszívó hozható forgalomba, melynek az éves energiafogyasztása kisebb, mint 62 kWh/év, továbbá a mért felvett teljesítménye kisebb, mint 1600 W. Ezek az értékek 2017. szeptember 1-től 43 kWh/évre és 900 W-ra csökkennek.

2017. szeptember 1-től további előírások is hatályba lépnek: a porszívók hangteljesítményszintje legfeljebb 80 db(A) lehet, porvisszabocsátásuk maximum 1 százalék. Ekkortól a tartósságra is vonatkozik majd szabály: a motor üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie, és tartósabbank a gégecsőnek is.

Lesznek kivételek

A szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, továbbá a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre.

Az említett kivételeken kívül is sokáig találkozhatunk még energiacímke nélküli, illetve 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívóval a boltokban, mivel a „forgalomba hozatal” alatt az adott készülék az EU piacán történő első értékesítését kell érteni. Nem a fogyasztóknak való értékesítés időpontja az irányadó tehát, de az esetek nagy többségében még csak az sem, mikortól kaphatók a magyar boltokban - derül ki a CECED Magyarország tájékoztatásából.