Utazási biztosítások - ki miért fizet?

2002.10.25. 13:10

A külföldre induló magyar turista számtalan biztosító és biztosítási forma közül választhat. A biztosított a kötvénnyel fedezheti esetlegesen felmerülő orvosi ellátásának költségeit, enyhítheti a poggyászában - vagy annak bizonyos darabjaiban - bekövetkezett károkat, de egyes társaságok részben még az elhalasztott utazás árát is megtérítik. Sok esetben azonban a biztosító - ha akar - kibújhat a fizetés alól, érdemes tehát figyelmesen átolvasni a szerződési feltételeket, és az egyéni igényeknek megfelelően megkötni az utazási biztosítást.

Poggyászbiztosítás

Poggyászkárokat csak abban az esetben térít a biztosító, ha azokat a turista nem hagyta őrizetlenül, vagy ha a csomagoknak zárt helyről kél lábuk. Zárt helynek számít a gépkocsi csomagtartója, a távolsági busz alsó csomagtere, valamint a repülőgépre poggyászként feladott málha. A busz, az autó, valamint a repülő utasterére, illetve - vonatút esetén - a vonat teljes egészére ezzel szemben nem vonatkozik a biztosítás, így ha ezekről a helyről lovasítják meg csomagjainkat, aligha van esély a kártérítési igény teljesítésére. Általában este tíz óra után a gépkocsi csomagteréből eltulajdonított dolgokért sem vállal felelősséget a biztosító, éjszakára tehát gondoskodni kell az őrzött parkolóról (vasúton történő utazás esetén pedig jobb, ha az utas folyamatosan szemmel tartja bőröndjeit).

Nem képezheti poggyászbiztosítás részét hangszer, ékszer, képzőművészeti alkotás, készpénz, utazási csekk, illetve bankkártya sem, de hiába kérné az ügyfél a biztosítótól, hogy ellopott sportszerei - például kerékpár, búvárfelszerelés - után fizessen kártérítést, valószínűleg nem fog. Nem vonatkozik a biztosítás a külföldön vásárolt vagyontárgyakra sem, hiszen a biztosító az itthoni, indulást megelőző állapotra kötött az ügyféllel biztosítást, de a poggyász sérülése sem tartozik a biztosított tételek közé.

Lopás, rablás esetén mindenképpen tételes jegyzőkönyvet kell felvetetni a helyi rendőrkapitányságon, és ahhoz, hogy a biztosított valóban biztosítva érezze magát, nem árt, ha az ellopott tárgyak számlájával is rendelkezik idehaza.

Természetesen kártérítés fizetése alól kizárja a turistát, ha vagyontárgyait, illetve testi épségét terrortámadás, polgárháború, nukleáris szennyeződés, vagy esetleg saját önhibája - például alkoholos befolyásoltsága - miatt érte károsodás.

Betegség és/vagy baleset

Több országban (ide tartoznak a szomszédos országok, kivétel Ausztria, valamint Lengyelország, Bulgária, a FÁK-országok, Nagy-Britannia, Finnország, valamint a skandináv országok) a társadalombiztosítással rendelkező magyar állampolgároknak alanyi jogon jár a baleseti vagy sürgősségi betegellátás, mivel azonban az utazási biztosítás része a betegellátás, és a poggyászbiztosítás is, nem árt azt ennek ellenére megkötni.

A manapság igen divatos extrém sportok kedvelőinek fel kell készülniük arra, hogy szinte nincs olyan biztosító, amely vállalná az így felmerülő baleseti kockázatokat. Kivételt képez néhány biztosítónál a vízisí - valószínűleg itt a legkisebb a sérülés kockázata, valamint néhány biztosító esetében a vadvízi evezés.

Külön kategóriába sorolják a biztosítók az idősebb utazni vágyókat is. Bizonyos - biztosítónként változó - korhatár felett felárat számolnak az utazónak, hetven körüli életkor felett pedig egyáltalán nem is vállalják biztosítását.

A legtöbb esetben lehetőség van arra, hogy a korházi kezelés, vagy baleseti ellátás előtt a sérült felhívja a biztosítót, amely ezután a korházzal felveszi a kapcsolatot és rendezi a számlát, így nincs szükség extra készpénzre a gyakran igen borsos betegellátás finanszírozásához.

A betegbiztosítás természetesen nem fedezi a gyógykezelés, vagy olyan betegellátási költségeket sem, amelyek létezéséről már itthon tudott a külföldre induló magyar, de a turista gondatlan magatartásából származó betegellátási kötelezettségek megfizetése alól is mentesül a biztosító.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az Üzleti Negyed utasbiztosítás rovata

Üzleti Negyed/ügyintézés/utazás:
- Úti okmányok, határátlépés személyi igazolvánnyal
- A külföldre utazás korlátozása
- Beutazási feltételek az egyes külföldi államokba
- Külföldi gépjárművel itthon, magyar gépjárművel külföldön
- Utazási irodák, utazási szerződés

Korábban:

Variációk az utazási irodák biztosítására
(2001. május 30.)

Legalább 15 százalékkal drágultak az utasbiztosítások
(2001. május 17.)

Minden huszonötödik felnőtt köt utasbiztosítást
(2001. február 12.)