Varga Mihály: 2023-ban letörtük az inflációt, idén visszatér növekedési pályára a gazdaság

Kormányinfó, 2024.04.11., VargaMihály,  Varga, Mihály, Pénzügyminiszter,  NagyIstván,  Nagy, István, Agrárminiszter,  GulyásGergely, Gulyás, Gergely, Miniszterelnökséget, vezető, miniszter,  VitályosEszter, Vitályos, Eszter, kormányszóvivő,
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
Háborús helyzetben vagyunk, és az Európai Unió a vártnál lassabban jön ki a válságból, de ebben az évben újra növekedési pályára áll a gazdaság, jövőre pedig már 4,1 százalékos lehet a növekedés – erről is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

Háborús helyzetben vagyunk, és az EU a vártnál lassabban jön ki a válságból. Németország, Magyarország legfontosabb gazdasági partnere is gyengélkedik, és a külpiacok is gyengék, ami egy olyan, exportorientált gazdaság számára, mint a magyar gazdaság, meghatározó – jelentette ki Varga Mihály a csütörtöki Kormányinfón. Kiemelte:

Ennek megfelelően tervezték meg a makrogazdasági pályát, háborús helyzetre terveztek. 

A pénzügyminiszter emlékeztetett, 

2023-ban az infláció letörésével és az egyensúly helyreállításával segítették a gazdaságot. Ebben az évben pedig visszatér a növekedési pályára a gazdaság, 2,5 százalékos lehet a bővülés. Jövőre pedig elérheti a 4,1 százalékos növekedést. 

Varga Mihály hozzátette, a magas beruházási ráta és a növekvő reálkeresetek segíthetik a bővülést.

A hiányról szólva a tárcavezető elmondta, idén 4,5 százalék, míg jövőre 3,25 százalékos lehet a hiány. Mindezzel párhuzamosan csökkentik az államadósságot. 

A tárcavezető arról is beszélt, hogy 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a kormány a jövőbeli időszakra. 

Mindezek mellett 2000 milliárd forintnyi beruházás valósul meg.

Az Origo kérdésére Varga Mihály elmondta, a kormány az elmúlt hetekben tételesen átnézett minden beruházást a minisztériumok segítségével, és arról döntött, hogy egy 650 milliárdos keretösszeget határoz meg a beruházások kapcsán az egyes tárcák számára. Kiemelte: A beruházások nem maradnak el, de átütemezésre kerülhetnek. 

Az Európai Unió éllovasai vagyunk a beruházási rátát tekintve – emelte ki a miniszter, és hozzátette, a háborús helyzetre tekintettel érdemes megvárni a gazdasági kormányzás reformját, amely értelmében új szabályok lépnek életbe a költségvetési gazdálkodás megítélését tekintve.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a védelmi kiadások jövőbeli elszámolása még kérdéses. 

A korábban bemutatott lépésekkel ugyanakkor egyensúlyba kerül a költségvetés.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat IDE KATTINTVA olvashatja.