Tavaszi zöldségek: a hatékony diéta elengedhetetlen hozzávalói

Vágólapra másolva!
Itt a tavasz, és nyakunkon a bikiniszezon is, így ha még nem álltunk neki, akkor nem halogathatjuk tovább a tökéletes formába lendülést. Ehhez nyújtanak segítséget a tavaszi zöldségek, amik amellett, hogy egészségesek, és jótékony hatással vannak a bőrünkre, még a diétában is segítenek. A szezonális zöldségek felhasználásával villámgyorsan és egyszerűen elkészíthetjük az ebédünket, vacsoránkat, és még a pluszkilóktól sem kell érdemben tartanunk. Mutatunk néhány ilyen receptet is.
Vágólapra másolva!

Köztudomású, hogy az emberi szervezet a hosszú téli hónapok során kiürül a számára szükséges tápanyagokból, amit a tavasz beköszöntével nagyon érdemes visszapótolni. Ehhez nem is kell messzire mennünk, hiszen a tavaszi zöldségek minden hazai piacon megtalálhatók, és ezek vásárlásával a magyar gazdaságot is támogatjuk. Ha tavasz, akkor zöldség szezon. 

tavaszi zöldségek, tavaszizöldségek
tavaszi zöldségek tökéletes bőrfiatalítók
Fotó: Shutterstock/Brent Hofacker

De mik az igazi tavaszi zöldségek?

Az év első viszonylag melegebb időszakához köthető szezonális zöldségek az alábbiak:

  • articsóka
  • brokkoli
  • újburgonya
  • medvehagyma
  • cékla
  • póréhagyma
  • retek
  • sárgarépa
  • spenót
  • sóska
  • zöldborsó

A tavaszi megújulás jegyében tehát fontos sok ilyen zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mert ezek mind tele vannak vitalitást és egészséget nyújtó vitamonokkal is. A zöld színű zöldségek például gazdagok K és K2 vitaminban. Ezek a sóska, az uborka, a fejes saláta és a brokkoli tipikus tavaszi zöldségek. A C-vitaminban is bővelkedő sóska már kora tavasztól kapható, az uborka pedig amellett, hogy fiatalítja a bőrt, kiváló A-, C- és B-vitaminforrás is. A fejes saláta C- és B-vitaminnal, valamint foszforral és vassal dúsított, ami tökéletes regenerálódást biztosít a téli hónapok során kissé megroggyant szervezetnek. A brokkoli az általános immunerősítésben játszik kulcsfontosságú szerepet. A krémlevesnek is kiváló zöldségfajta magas kálium, kalcium, cink, foszfor és magnézium tartalma mellett kitűnő A-, E- és C-vitaminforrás is.

A sóska egyébként nem is zöldség, hanem növény, amely Európában, Amerikában és Ázsiában őshonos, jellegzetes savanykás ízét magas oxálsavtartalmának köszönheti. A sóskafőzelék friss sóskából a legfinomabb. Ennek elkészítése rendkívül egyszerű, összetevőinak listája is szerény, csupán 

  • sóska
  • zsír
  • liszt
  • tej / növényi tejhelyettesítő
  • cukor

kell hozzá. A legjobb sóska recept az Origo oldalán olvasható, érdemes kipróbálni.

Sóska, főzelék, sóskafőzelék
Sóska főzelék
Fotó: Shutterstock/SakSa

Egy bizonyos zöld levélkéről még nem is esett szó, pedig sokak nagy kedvence, de kiváló partner az álomalak és az egészséges haj, körmök, bőr elérésében is. A spenót rendkívül egészséges alapanyag, sok benne a kalcium, magnézium, folsav, de C-vitamintartalma nyers formájában nyerhető ki maximális mértékben. A másik neve a paraj, amit az év egyik napján még meg is ünnepelhetjük, hiszen március 26-a nemzetközi spenótnap. Ezt a zöldséget főleg spenót főzelék formájában fogyasztják, amit többféleképpen is el lehet készíteni. 

Spenót, főzelék, spenótfőzelék
Spenót főzelék
Fotó: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Több közkedvelt spenót recept is létezik, de a legfinomabb spenót főzelék friss spenótból készül. Akár tejallergiások is bátran fogyaszthatják, hiszen a szakácsok kreativitásának köszönhetően ma már van spenótfőzelék tej nélkül is. Erre mutatunk most egy példát. Ehhez nem kell más csak:

  • kókuszolaj
  • fokhagyma
  • só és bors
  • kókusztej
  • vöröshagyma
  • chilipehely
  • leveles spenót

Előkészületekkel együtt maximum 25 perc alatt tökéletes és egészséges, a gyomrot sem bántó főétel varázsolható ezek felhasználásával.

Természetesen nem csupán a hagyományos spenót főzelék és sóska főzelék tekinthető az egészséget elősegítő főtt ételnek ebben a szezonban. Többféle egyéb ételkülönlegességek közül is választhatunk, ilyen például a zöldborsó főzelék, a sóskás rizsfelfújt sült kolbásszal, a spárgakrémleves, a krumpligombóc sóskamártással, vagy akár a tárkonyos újburgonyafőzelék sült spárgával. Jó étvágyat és szépülést kívánunk!