Sztárok, akik hatalmas adóssággal és szintre tönkremenve haltak meg

Vágólapra másolva!
Miközben legendás státuszuk a showbizniszben tovább él, minden idők legnagyobb szórakoztatói közül többen is szinte tönkremenve haltak meg. Sőt, némelyikük egészen döbbenetes módon több millió dolláros adósságot is hátrahagytak, amit rokonaiknak kell törleszteniük. Közöttük olyan ikonok is helyet kaptak, akikről ezt senki sem feltételezné. Az Origo összeszedte azokat a tragikus sorsú hírességeket, akik vagy elherdálták a vagyonukat, vagy más felzaklató okok miatt adósodtak el.
Vágólapra másolva!

Michael Jackson

image

Michael Jackson, a pop koronázatlan királya, aki karrierje során folyamatosan a szegények megsegítése és a világ megmentéséért küzdött a szakmájában, hiába lett minden idők egyik legnagyobb hatású személyisége, aki a becslések szerint 500 millió lemezt adott el világszerte, és rengeteg díjat zsebelt be, és 2007-ben 236,6 millió dollárt ért, 2009-ben bekövetkezett halálakor állítólag 500 millió dolláros adósságot halmozott fel. A benfenntesek már régóta tudták róla, hogy meglehetősen pazarló életmódot folytatott, vagyonát többek között luxusautókra, drága művészeti tárgyakra, egzotikus állatokra, és a Neverland-i luxusjátszóterére költötte el. Emellett nagy összegeket adományozott jótékonysági célokra.

Marvin Gaye

image

Marvin Gaye a soul hercegeként került a legendák közé, egészen kisgyerekkorától kezdődött tragikus sorsú életéről az Origo is beszámolt. Tehetségére egy menedzser figyelt fel, aki szerződtette őt a híres Motown kiadóhoz. Gaye jellegzetes stílusát csak negyedik kislemezével találta meg, közben háttérzenészként a soulzene olyan legendáit kísérte, mint Stevie Wonder, a Supremes, a Martha and the Vandellas. A slágerlisták élvonalába a Hitch Hike című dalával tört be (ezt később a Rolling Stones is feldolgozta), a Top Tenbe először 1963-ban a Pride and Joy került be. Ezután sorra gyártotta a slágereket - az ő nevéhez kötődik például az Ain't No Mountain High Enough, amit később Diana Ross is feldolgozott. Karrierje során gyakran volt depressziós és kábítószerezett is. Később szakított a Motown kiadóval, és önállóan aratta a legnagyobb sikereit: pályafutása csúcsára érkezett Gaye esténként tízezer dolláros gázsiért lépett fel. Az 1970-es évek végére azonban egyre nagyobb adótartozást halmozott fel, az adóhivatal elől évekre Angliába költözött. Annak ellenére, hogy a Billboard 100 listavezetője lett, és az American Music Awardson kívül két Grammy-díjat is nyert, a kokainról soha nem tudott leszokni, és paranoiás is lett. Elkezdett gólyóálló mellényt hordani, és fegyvert is tartott magánál, mert attól rettegett, hogy valaki meg akarja őt ölni. Végül ez be is következett, de ott, ahol a legkevésbé számított volna rá. Hazaköltözött a szüleihez, de apjával nem tudott kibékülni, aki 1984. április 1-jén (egy nappal az énekes 45. születésnapja előtt) egy heves vita után mellkason lőtte őtazzal a puskával, amelyet fia adott neki karácsonyra. Habár 300.000 dollár tartásdíjjal is tartozott feleségeinek, nem került teljesen csődbe, mert halála után a zenéiből megszerzett jogdíjakból sikerült kifizetni az adósságait.

Judy Garland

Judy Garland
Judy Garland
Fotó: Wikipedia

Judy Garland mindössze 16 éves volt, amikor megkapta Dorothy Gale szerepét Az Óz, a csodák csodájában, ami egyből a világhírnévbe repítette őt, még egy ifjúsági Oscar-díjat is kapott érte. Ekkor már bő egy évtizede a szakmában volt, hiszen két és fél évesen debütált a szórakoztatóiparban. Garland-raaz MGM stúdió figyelt fel, és szerződtette, majd az akkori kívánalmak szerint jelentősen átformálta, sőt gyakran meg is alázta, ami az amúgy is bizonytalan és alacsony önbecsüléssel rendelkező tinédzser esetén nagyon pusztítónak bizonyult. Mindenki úgy kezelte, mint egy rút kiskacsát, miközben a stúdió egyik legtöbb bevételt termelő sztárja volt. Sikere érdekében édesanyja már gxerekkorától kezdve különféle serkentő hatású pirulákat adott Judy-nak, aki ezekre annyira rákapott, hogy aludni is csak bogyókkal volt képes. Ez eredményezte azt, hogy Judy Garland a későbbiekben alkohol- és drogfüggővé vált, sőt többször is próbált véget vetni az életének. Garland végül nincstelenül és drogfüggőként végezte, és klubokban énekelt mindössze 100 dollárért. Mindössze 47 évesen halt meg altató-túladagolásban. Férje talált rá a londoni lakásuk fürdőszobájában fekvő énekesnőre 1969 június 22-én. A pénzügyeit lazán kezelő Garland körül gyakran férjei látták el a menedzseri feladatokat, de hivatásos vagyonkezelői is rosszul bántak a rájuk bízott hatalmas összegekkel, amikből rengeteget elsikkasztottak. Az énekesnőként is rendkívül sikeres színésznő az adóhivatal felé is felhalmozott hátralékot, nem is keveset, 4 millió dollárt. Ennek hatására a kasszasikereket halmozó, díjnyertes albumokat kiadó sztár után szinte csak adósság maradt. Lánya, Liza Minelli azonban kifizette anyja adósságait, részben a család barátjának, Frank Sinatrának köszönhetően.

Whitney Houston

image

A hatszoros Grammy-díjas Whitney Houston a becslések szerint 250 millió dollárt keresett slágereinek köszönhetően. 2001-ben még egy 100 millió dolláros szerződést is kötött az Arista lemezkiadóval. A hírek szerint azonban csúnya adósságba sodorta magát, amikor 2012-ben holtan találták egy hotel fürdőkádjában. Az énekesnő pályafutása során kokain-és marihuánafüggő lett, és rosszul választott férje miatt is lehetett, hogy 20 millió dolláros adósságot hagyott maga után. 

Billie Holiday

image

Annak ellenére, hogy a harmincas és negyvenes évek egyik legelismertebb jazz énekesnője volt, olyan slágerek köthetők a nevéhez, mint a Gloomy Sunday és a Strange Fruit, Billie Holiday-nek állítólag mindössze egy dollár volt a bankszámláján, amikor meghalt. A hírek szerint még csak három éve volt a csúcson, amikor mai pénzben kifejezve 3,3 millió dollárnak megfelelő összeget gyűjtött össze. Amikor azonban 1959 júliusában, 44 évesen meghalt, 750 dollár készpénz volt a lábára szíjazva - ez ma 7.450 dollárnak felelne meg. Holiday élete tele volt megrázkodtatásokkal, ami nem is csoda, ha tudjuk, hogy anyja mindössze 13 éves volt, amikor megszülte őt. Még tizennégy éves sem volt, amikor New York-ban prostituált lett, és börtönbe is került, majd éjszakai klubokban kezdett énekelni. 1946-ban Louis Armstronggal közösen játszott a New Orleans című filmben, aztán 1947-ben letartóztatták heroin birtoklásáért és egy évre börtönbe került. 1959-ben halt meg alkoholizmusa és dogfüggősége miatt szív-és májműködési zavarok következtében. Billie temetésén több ezren vettek részt - bár majdnem egy évig nem volt sírköve. Férje, Louis McKay nem volt hajlandó fizetni a temetését, ezért a rajongói összefogtak, hogy vegyenek neki egy sírjelet.

Mickey Rooney

image

A kedvelt gyereksztár Mickey Rooney a negyvenes évek egyik legjobban fizetett színésze volt, és több mint 300 filmben szerepelt. Milliókat keresett, de 1962-ben csődöt jelentett hat válása és pénzügyi visszaélései miatt. A dolgok még rosszabbra fordultak, amikor a pénzügyeit átadta mostohafiának, aki a pénzből pazarló életmódját finanszírozta. Azzal vádolták, hogy 8,5 millió dollárt lopott el a színésztől. Amikor Mickey 93 évesen 2014-ben meghalt, mindössze 18.000 dollárt, kifizetetlen orvosi számlákat, és adóhátralékot hagyott maga után a mostohafiára. Úgy tűnik, arra sem jutott már elég pénz, hogy a sztár nyilvános temetését kifizessék.

Sammy Davis Jr.

image

Sammy Davis Jr. énekes 1990-ben, 64 éves korában torokrákban halt meg 4 milió dolláros hagyatékkal, de ezen felül még 5,2 millió dollárnyi adóval is tartozott, ami később büntetésekkel és kamatokkal együtt 7 millió dollárra emelkedett. Özvegye, Altovise Davis kénytelen volt elárverezni a vagyonát és ingatlanjait, hogy fedezze a költségek egy részét. Híres barátai, például Quincy Jones és Ed Asner részt vettek egy Las Vegas-i adománygyűjtő koncerten, hogy segítsenek több pénzt összegyűjteni. Amit a színpadon művelt egészen egyszerűen zseniális volt, akár énekelt, táncolt, vagy esetleg zongorázott. A világ legnagyobb szórakoztatójának titulált Davis hétéves korában debütált a Rufus Jones elnöknek című filmben. Később őt is elérte az alkoholizmus és a kábítószerfüggőség.  

Forrás: Daily Star