Szenzáció: új halfajt találtak a Tisza-tóban

Tisza-tó
Széles körű halmentő akciót hajtottak végre a Tisza-tóban
Fotó: Molnár-Bernáth László
Vágólapra másolva!
Nagyszabású halmentést szervezett a Sporthorgász Kft. és a Magyar Haltani Társaság. A megmentett halak értéke meghaladta a 2 millió forintot, és egy, a Tisza-tóra nézve új halfaj is előkerült.
Vágólapra másolva!

A csatornába a tiszafüred-örvényi vízkivételi mű a folyómeder mélyéből szivattyúzza fel a vizet, amely mindig tartalmaz valamennyi üledéket, és vannak benne apró halak is – írja a Magyar Haltani Társaság a weboldalán. Ám télen nincs igény öntözővízre, így utánpótlás hiányában a csatorna kezdeti szakasza szárazzá válik. A szivattyúház közelében kialakított csendesítőmedence azonban mélyebb, s a benne visszamaradó vízben mindig nagy számban vannak halak. Mivel a medence vizének nagy része egy nyitható csövön át lecsapolható, a maradék vízben összezsúfolódott halak hálóval könnyen kifoghatók és a Tiszába vagy a tározótérbe visszatelepítve megmenthetők.

A mentőakció során 18 halfaj több mint félezer, egészen pontosan 564 példányát sikerült megfogni és azonosítani. A „zsákmányból” 15 őshonos fajnak 461 példányát helyezték vissza a Tisza-tóba

A védett magyarországi halfajok közül a halványfoltú küllő volt a leggyakoribb, három selymes durbincs is akadt, és

egy olyan új faj is előkerült, melyet a Tisza-tó területén eddig még nem észleltek: egy fiatal sujtásos küsz.

Végül pedig még egy fokozottan védett, 100 ezer forint természeti értékű magyar bucót is sikerült megmenteni a pusztulástól - írja a Magyar Mezőgazdaság.

A megmentett halak értéke összesen 2.333.850 forintot tett ki.