Szalmonellás ukrán baromfihús súlyos betegségeket okozott, volt, aki belehalt

Vágólapra másolva!
Az EU-ban és az Egyesült Királyságban is súlyos szalmonellás fertőzéseket azonosítottak, melyek Ukrajnából érkező baromfihúshoz köthetők. Magyarországon továbbra is érvényben van a tiltás az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban jelentkező szalmonellafertőzésekről számolt be az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. A megbetegedések közül egy halált okozott – írja az Agroinform az agrarheute. beszámolója nyomán. Az európai hatóság közölte, hogy a fertőzések forrása szennyezett ukrán baromfihús volt.

A hatóság jelentőséből kiderül, hogy számos EU-s országba jutott a veszélyes kórokozóval szennyezett ukrán baromfihúsból, de a szállítmányokat sikerült visszakövetni és kivonni a forgalomból.

Fried chicken breast with rosemary on the grill pan with smoke. Top view. Copy space
Képünk illusztráció
Fotó: 123rf / 123rf

A jelentések alapján a helyzet igen komoly: huszonhárman kórházba kerültek, hatan vérmérgezést szenvedtek, az Egyesült Királyságban pedig egy ember meghalt, miután szalmonella-pozitív ukrán baromfihúst evett. 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 fertőzést regisztráltak.

Az EFSA szerint az emberek Ukrajnából származó fagyasztott csirkemelltől fertőződtek meg.

Magyarországon nagyjából 1 éve tilos a legtöbb ukrán mezőgazdasági termékek importja, hogy a kormány ezzel is védje a magyar gazdálkodók munkájának eredményeit, elősegítve azok piacra jutását az olcsó és nem EU-s szabályozás alá tartozó ukrán áruval szemben. A tiltólistát tavaly szeptemberben bővítette az agrártárca.