Nagy István: Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta a magyar gazdálkodókat, és az ukrán oligarchákat támogatja

Kormányinfó, 2024.04.11., VargaMihály,  Varga, Mihály, Pénzügyminiszter,  NagyIstván,  Nagy, István, Agrárminiszter,  GulyásGergely, Gulyás, Gergely, Miniszterelnökséget, vezető, miniszter,  VitályosEszter, Vitályos, Eszter, kormányszóvivő,
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
Korábban nem látott zöldnyomás van az agrárszektoron, minden szakmai alapot nélkülöz a Green Deal - erről is beszélt Nagy István a csütörtöki Kormányinfón.
Vágólapra másolva!

Korábban nem látott zöldnyomás van az agrárszektoron, minden szakmai alapot nélkülöz a Green Deal. Az agrárminiszter úgy fogalmazott:

A Green Deal nem egy megállapodás, sokkal inkább egy diktátum az európai gazdálkodók számára. Ráadásul a minden szakmai alapot nélkülöző, semmilyen hatástanulmánnyal alá nem támasztott előírások miatt az európai gazdák elvesztették a versenyképességüket és elvesztették a jövőképüket is.

Az agrárminiszter szólt arról is, hogy az EU korábban megnyitotta a piacát az ukrán gabona előtt. Súlyos túlkínálat és alacsony terményárak jellemzik most az európai piacot – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a tárcavezető, és kiemelte:

Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta a magyar gazdálkodókat, és az ukrán oligarchákat támogatja.

Mint mondta, egy ilyen helyzetben felértékelődik a kormányzati segítség. Ezért 

a kormány nemzeti hatáskörben újabb importot érintő intézkedéseket hozott, hogy még jobban kiküszöböljék az ukrán importot. 

Emellett felgyorsítja a kormány a gazdálkodóknak való kifizetéseket is, az Agrár Széchenyi Kártyára 2026-ig pedig további 45 milliárd forintot biztosít a kormány. Kiemelte azt is, hogy a gazdálkodók a gázolaj felhasználás esetén visszaigényelhetik annak árának egy részét.

Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy 

200 milliárd jut a feldolgozóipari és a 200 milliárd forint az állattartó telepek pályázataira. A gazdálkodók április 10. és június 10. között 44 támogatási formára nyújthatják be a kérelmeiket.

A miniszter kiemelte:

Érkezzenek kihívások bárhonnan, elkötelezettek vagyunk abban, hogy a gazdák érdekeit és versenyképességét mindenáron megvédjük. A biztonságos élelmiszerellátás ugyanis nem csak stratégiai, hanem egyben nemzetbiztonsági érdek is. A közös felelősségünk pedig az, hogy a magyar ember asztalára minden nap friss és biztonságos élelmiszerek kerülhessenek.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat IDE KATTINTVA olvashatja.