Mutatjuk, hogy bukott le a világ legbénább csalója - százmilliókba kerülhet a hibája, és évekre börtönbe kerülhet

arany, aranyrög, illusztráció
Új rekordot jelent a most lefülelt csempészarany értéke Hongkongban (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Óriási értékű aranyat találtak a hongkongi vámosok, miután egy férfi 10 millió dollár értékű aranyat próbált Japánba csempészni. A csempészett arany értéke új rekord Hongkongban.
Vágólapra másolva!

Mintegy 146 kilomgramm aranyat próbáltak gépalkatrésznek álcázva Japánba csempészni. A hongkongi vámosok március 27-én találták meg a be nem jelentett aranyat egy repülőgépen, légkompresszorok szerelvényei közé rejtve. Az ügy nem csak azért érdemel figyelmet, mert 

az arany értéke 10,7 millió dollár, azaz kb. 3,8 milliárd forint, ami rekordfogást jelent Hongkong történetében,

hanem azért is, mert az aranyat gépalkatrészek (csavarok és hasonlók) formáira öntötték, majd lefestették azokat, és így rakták a valódi alkatrészek közé. Ahogy azonban a hatóságok által közzétett képen látni, a festés nem sikerült tökéletesen, az arany helyenként átütött azon:

image

A hatóságok nem sokkal a csempészáru megtalálása után őrizetbe vettek egy 31 éves férfit. A nyomozás ugyanakkor még zajlik. Ha a férfit bíróság elé állítják és bűnösnek találják, a hongkongi törvények alapján akár 2 millió dollár pénzbüntetésre és hét év börtönre ítélhetik.

A vámhivatal közlése szerint az aranycsempész célja vélhetően az volt, hogy megspórolja az importvámot, amely Japánban az áru értékének 10 százaléka. Azaz az érintett férfi 1 millió dollárral több pénzt keresett volna illegálisan az arany eladásával, mint törvényesen tehette volna.

Ahogy az ára történelmi magasságba emelkedett, úgy sokak számára egyre vonzóbbá vált az arany mint befeketési eszköz. Hongkong pedig a világ egyik legnagyobb aranykereskedelmi központja. Idén a hatóságok már több arancsempészt elkaptak, legutóbb februárban. Az az elkövető aranyrudakban csempészett volna ki aranyat Hongkongból.