Körülzárták a területet, ahol a világ legritkább drágakövei vannak

Vágólapra másolva!
24 kilométeres falat építettek a világ egyetlen tanzanit lelőhelye köré, hogy megóvják a területet a csempészektől, akiknek a ritka, csak egy helyen fellelhető értékes ásványra fáj a foguk. A 2018-ban átadott fal a Kilimandzsáró lábánál található tanzanitbányát védi.
Vágólapra másolva!

Bár szigorúan nézve a világ több ezer ásványa közül mindössze négyet tekintenek drágakőnek – ez a négy: gyémánt, zafir, rubin, smaragd –, számos más képződmény értéke is vetekszik, vagy akár el is éri azokét, és kereskedelmi szempontból is drágakőként kezelik őket. A drága, keresett ásványok között az élvonalban van a tanzanit. Értékét az is növeli, hogy az ismereteink szerint a világon egy helyen lelhető fel: Tanzániában, a Kilimandzsáró déli lábánál, ahol sajátos szerkezete évmilliókkal ezelőtt, vulkanikus tevékenységnek köszönhetően alakult ki.

tanzanit, ibolyakék színű drágakő, bánya, Tanzánia, Tanzániadrágakő
A tanzanit jellemző színe a kék, különösen értékes drágakövek készülnek ezekből az ásványokból
Fotó: Shutterstock/Victor Moussa

Ezért a világ legritkább ásványa

Tanzanitot egyetlen helyen lehet találni az egész világon: Simanjiro kerületben, mely egyike a tanzániai Manyara régió hat kisebb közigazgatási egységének a Kilimandzsárónál. Fiatal drágakő, 1967-ben fedezték fel Arusha városának közelében. Valószínű, hogy először maszáj pásztorok bukkantak a különleges ásványra, bár a hivatalos változatokban rendre egy-egy szerencsés felfedező neve bukkan fel. Az ásvány a nevét a világ egyik legnagyobb ékszeripari cégének korábbi elnökétől, Henry B. Plattól kapta.

A tanzanit igen hamar az érdeklődés középpontjába került. Szerencselovagok, ékszerészek és mások a helyi maszájok segítségével az első években rengeteg tanzanitot szereztek meg a területről. Pontos kimutatás nincs, de egy becslés szerint 1971-ig kétmillió karát tanzanit került ki a Mererani-dombok környékéről. Akkor a kormány nemzeti hatáskörbe vonta a tanzanitgazdálkodást.

A tanzanitot ma is egy csak nagyjából 7x2 kilométeres területen gyűjtik illetve termelik ki Simanjiróban:

Csempészáru lett a drágakőből

Korábban nem korlátozták azt, hogy ki keresgélhet a területen. Ma is sokan próbálnak megélni tanzanitok gyűjtéséből és az azóta bevezetett rendszer szerint, az államnak való leadásából. Ugyanakkor a tanzanit hamar a csempészek kedvencévé vált, akik a korábbi zavarosban halászva szállították illegálisan külföldre a nagyon értékes köveket, különösen a kék színűeket.

Egy 2012-es jelentés szerint (mostani árfolyamon számolva) az előző évben mintegy 1,8 milliárd forint értékben foglaltak le csempészett ásványkincseket a hatóságok, melyek nagy része tanzanit volt.

A tanzanit a világ legritkább ásványai közé tartozik
A tanzanit a világ legritkább ásványai közé tartozik
Fotó: Shutterstock / Shutterstock 

Tanzániának azokban az években nagyjából 100 illetve 400 millió dollárnak megfelelő bevétele származott a nyers tanzanit Kenyába és Indiába való szállításából.

Az ország akkori elnöke, John Magufuli a helyszínen tett 2017-es látogatásakor rendelte el, hogy az egyetlen bányaterületet, ahol tanzanitot találni, betonfallal védjék meg a garázdálkodó csempészektől. A 24 km hosszú Nagy Mirerani Fal viszonylag gyorsan, 2018 tavaszára elkészült.

Azóta ez a fal védi a világ egyedülálló drágakövét, aminek köszönhetően többszörösére nőtt a tanzanitból származó kormányzati bevétel.

Great Mirerani Wall, Tanzánia, tanzanitbánya, tanzanit, bánya, fal, GreatMireraniWall
24 km-es fal védi az egyetlen területet a világon, ahol tanzanit található (a 2018-as felvételen egy maszáj pásztor sétál a fal előtt)
Fotó: AFP/Joseph Lyimo

Érdekesség, hogy az állam továbbra is engedélyezi az úgynevezett kisipari bányászatot az ipari jellegű kitermelés mellett. Ez azt jelenti, hogy engedély birtokában bárki szerszámokkal, kézi erővel keresheti az ásványokat a területen.

Sok tanzanit van még a földben, de hamarosan elfogy

Miként az Origo megírta, pár éve egy szerencsés két óriási, rekordméretű nyers tanzanitra bukkant a területen.

A híradások szerint egy szegény bányász volt a megtaláló, ám később kiderült, hogy a férfi valójában egy jómódú vállalkozó, aki cégében dolgozó munkavállalóinak köszönhette a hatalmas példányokat a világ legritkább drágakövéből. 

A két óriási darabért több száz millió forintnak megfelelő összeget fizetett az állam.

A tanzanit karátonkénti ára 30 ezer és több százezer forint között mozog jelenleg.

tanzanit, ibolyakék színű drágakő, bánya, Tanzánia, Tanzániadrágakő
Óriási nyers tanzanitokat talált egy szerencsés 2020-ban
Fotó: AFP/Filbert RWEYEMAMU

Egy 2018-ban közzétett jelentés szerint egyébként a tanzanit belátható időn belül elfogy, kb. 2040 körül. A 2018-as becslések szerint mintegy 109 millió karát van még abból a földben, ami kb. 21 tonnának felelhet meg.