Kiadták a riasztást: egyre kevesebb helyen gyártanak majd benzint

Vágólapra másolva!
Bezárási hullám érheti el a világ olajfinomítóit. Egy friss elemzés szerint több oka van annak, hogy Európában és a világ más részein is csökkeni fognak a finomító-kapacitások.
Vágólapra másolva!

A Wood Mackenzie friss jelentése szerint a világ olajfinomító kapacitásainak több mint ötöde szűnhet meg a közeljövőben. A tekintélyes energetikai elemzőcég 465 finomító helyzetét vizsgálta meg a 2023 év végén rendelkezésre álló adatok alapján. Értékelésük szerint a kapacitások 21 százalékát zárhatják be a közeljövőben.

A bezárások illetve a kapacitások leépítésének több oka van:

  • egyrészt a finomítók működtetése egyre drágább;
  • másrészt a kőolajiparon egyre nagyobb a nyomás, hogy csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat;
  • harmadrészt a kereslet változása miatt már nem lehet olyan sokat keresni ezzel a tevékenységgel. 

Ezek miatt az okok miatt a kapacitások jelentős része várhatóan leépül.

Az elemzők szerint főként Európában és a Kínában vannak olyan olajfinomító-kapacitások, melyek kapcsán a leépítés esélye igen magas.

 Ezekkel a kapacitásokkal jelenleg összesen napi 3,9 millió hordó olaj finomítását végzik el.

A felszámolással legvalószínűbben érintett finomítókból 11 Európában található, ez 45 százaléka a legkockázatosabbnak értékelt helyszíneknek. A cég egyik vezető elemzője szerint 

sokak esetében nem lesz más választás, mint felszámolni őket.

A jelentés megemlíteni, hogy 2009 óta már közel 30 finomító állt le Európában. A kontinensen jelenleg mintegy 90 finomító üzemel – jelzi a Reuters.

Close,Up,Industrial,View,a,Equipment,Of,Oil,Refining,oil,And,Gas, olajfinomító, illusztráció
Bezárási hullám érheti el a világ olajfinomítóit (illusztráció)
Fotó: Shutterstock / Shutterstock/Copyright (c) 2019 jutawat Rawichot

Bár a vállalat az elemzésbe nem vonta be, de megemlítik a világ egyik legújabb, egyben Afrika legnagyobb olajfinomítóját. Az Origo is beszámolt a Dangote beindításáról, mely ha eléri teljes működési kapacitását, napi 650 ezer hordó olajat fog finomítani.

Jelenleg Európa évi 17 milliárd dollár (kb. 6200 milliárd forint) értékben szállít finomított kőolajipari termékeket Afrikába, 

mert ott nincs elegendő finomítókapacitás. De például ezzel és esetleges más új kapacitásokkal Afrika akár egy évtizeden belül ki tudja váltani az európai beszállítást, azaz az európai kapacitásokat utána már ezek a megrendelések sem kötik le.