Jöhetnek az első repülő taxik Dubajban - videó

Vágólapra másolva!
Dubaj a világ minden tájáról vonzza a turistákat, egyben pénzügyi és kereskedelmi központ. Nem csoda, ha rendszeresek a dugók a városban. A repülő taxik megjelenése azonban enyhítené a közlekedési problémákat.
Vágólapra másolva!

Az Archer Aviation a jövő év végéig szeretné megkezdeni elektromos meghajtású légi taxijának kereskedelmi üzemeltetését az Egyesült Arab Emírségekben. 

A kaliforniai vállalat a közel-keleti ország fővárosában, Abu-Dzabiban és Dubajban tervezi a repülést.

A cég erről előzetes megállapodást írt alá a kormánnyal.

Az égbolt megnyitása a repülő taxik előtt enyhítené a közlekedési problémákat a 3,5 milliós Dubajban, amely a világ minden tájáról vonzza a turistákat, egyben pénzügyi és kereskedelmi központ, és mint ilyen, rendszeresek benne a dugók.

image

A VTOL (vertical take-off and landing)-eszközök kifutópálya nélkül képesek helyben fel- és leszállni, idesorolhatók a helikopterek is. Az elektromos meghajtású VTOL-járműveket eVTOL-nak nevezik. A Világgazdaság szerint ezek jóval precízebbek és halkabbak a helikopterekhez képest, így ideálisak lehetnek a légi taxis és repülő autós megoldásokhoz. 

Az előrejelzések szerint 2030 után megszaporodhatnak a repülő autók és motorok, addig viszont ezeket csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak. Viszont a taxizás akár a szélesebb közönségnek is elérhető lehet. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy Dubaj 2017 óta többször megígérte a repülő taxik bevezetését, azonban ezekről eddig kevés részlet derült ki.