Hihetelenül olcsón árulnak egy több mint ezer négyzetméteres házat - nem fogja elhinni, hogy miért

Vágólapra másolva!
Csupán 10 dollárért (mintegy 3.700 forintért) árulnak egy 1.500 négyzetméteres házat Montanában, a káprázatos ajánlat azonban nem is olyan jó, ha megnézzük a részleteket.
Vágólapra másolva!

Döbbenetesen alacsony áron, mindössze 10 dollárért árulnak egy 1.500 négyzetméter alapterületű háromemeletes házat az Egyesült Államok Montana államában, méghozzá nem is akármilyen helyszínen: a Missoula erődbeli egykori amerikai katonai bázison. Az értékesítők azonban nem szeretnének megválni a teljes telektől, csak az egykor kórházként használt ingatlantól - és annak a potenciális vevőnek adnák el, aki hajlandó lenne elköltöztetni azt a birtokról.

Old Post Kórház
Az Old Post Kórház a Fort Missoula területén
Fotó: Facebook

Az eredetileg 1911-ben épült, spanyol missziós stílusú épület évtizedekig működőképes kórházként szolgálta az itteni közösséget. A II. világháborút követően, 1947-ben a hadsereg nem üzemeltette tovább, de egy rövid ideig még orvosi irodahelyiség volt. 

Az elképesztően alacsony ár azonban csalóka, és jócskán ráfázik az a vevő, aki bedől neki. Az ajánlat ugyanis csak az épületre vonatkozik, a telekre már nem, sőt, az adásvételi szerződésben kikötik, hogy az új tulajdonosnak el kell költöztetnie a házat a telekről.

Extra csábító ajánlatként az értékesítők még 100.000 dolláros költözési hitelt is hajlandóak adni, amit kifejezetten arra szánnak, hogy segítsék a vevőt az épület fizikai átköltöztetésében valahova máshová.

image

A ház egyébként egészen pontosan a Montana állambeli Fort Missoulában, a 3255 Lt. Moss Roadon található. Katonai bázisként a Fort Missoula-t 1877-ben hozta létre az Egyesült Államok hadserege, a 25. gyalogezred 1888-tól kezdve állomásozott ott. 

image

Az Old Post Kórház valamivel több mint egy évtizeddel később épült fel, és ez lett az itteni közösség számára a spanyolnátha és a gyermekbénulás járványai idején a fő egészségügyi intézmény. Az 1940-es években Fort Missoula közvetlenül is részese lett a világháborúnak, mivel ez lett az olasz és japán lakosokat fogva tartó internálótáborok egyik bázisa. Két évvel a háború vége után pedig bezárták a kapuit, habár egy ideig még bizonyos adminisztratív feladatokat elláthattak itt.

Fort Missoula, FortMissoula,
A kórház épülete távolabbról
Fotó: Northfoto/mediadrumimages/circaoldhouses

2008-ban az Old Post Kórház felkerült Missoula tizenegy legveszélyeztetettebb történelmi helyszíneinek listájára. A PreserveHistoricMissoula.org cikke arról számolt be, hogy akkoriban az ingatlan a Western Montana Mental Health Center tulajdonában és használatában volt. A régóta elhagyatott kórháznak otthont adó ingatlant 2019-ben a FAE-Wolf ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg.

Jelenlegi becsült számítások szerint az Old Post kórház helyreállításának összköltsége akár 8 millió dollárra is rúghat. 

Fort Missoula, FortMissoula, Old Post Hospital, OldPostHospital, eladó, ingatlan
Lehet, hogy le kell végül bontani a történelmi épületet?
Fotó: Northfoto/mediadrumimages/circaoldhouses

Wolf egy olyan terv mellett érvelt, amely új lakásokat és némi kiskereskedelmi területet hozna létre azon az öthektáros területen, amelyen az eredeti épület áll - az ezekből származó bevételből pedig a kórház felújítását is finanszírozni lehetne. Ez egy magánfinanszírozású projekt lenne magánterületen, amelyet közösségi térként szeretnénk létrehozni a nyilvánosság számára. Sajnos 2024 februárjára a Missoula-i Műemlékvédelmi Bizottság elutasította a javaslatot, amit a helyi önkormányzat is helyeselt. 

A döntés értelmében az ingatlanfejlesztő cég úgy határozott, hogy lebontatja a történelmi kórházat, egy utolsó kísérletet azonban még tett az ikonikus épület megmentésére: 10 dollárért megvásárolhatóvá tette, azzal a feltétellel, hogy az új vevő elviszi innen. 

Egy helyi blogger közben azzal vádolta Wolfot, hogy "kulturális terrorista", mivel gyakorlatilag "túszul ejtette" a kórházat, és a váltságdíj a cég fejlesztési javaslatának jóváhagyása volt.

Forrás: Daily Mail