Hatalmas, rejtélyes objektumot rejt a Gellért-hegy gyomra

Vágólapra másolva!
A főváros látképének ikonikus része a Gellért-hegy, közismert a tetején látható Szabadságszobor és a pálosok Sziklatemploma is. Azonban található itt egy titkos irányítóközpont is, amelynek létezéséről csak kevesen tudnak, és rejtélyes története a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza.
Vágólapra másolva!

A titkos, történelmi katonai létesítmény, a Sziklaközpont, a budapesti Kis-Gellért-hegy pazar környezetében bújik meg. Az eredetileg a két világháború közötti időszakban épült Sziklaközpont fejlesztése a II. világháború alatt folytatódott, és ekkor létfontosságú katonai raktárként szolgált.

Ez a többnyire földalatti komplexum, amelyet Sziklaközpontnak vagy Sziklának is neveznek, jelentős átalakításokon ment keresztül, igazi jelentőségét azonban a világháború után nyerte el, amikor az 1948-ban létrehozott Országos Légvédelmi Központ (OLK, ORLÉKÖZ) befogadó létesítményévé vált.

1965 és 1999 között a magyar légiforgalmi területirányító központnak (ACC) adott otthont, majd a Magyar Telekom (MATÁV) faxközpontjának. Az eredetileg háromemeletes objektumot annak idején az egykori állami tulajdonú légitársaság, a MALÉV kibővítette.

Sziklaközpont,  Budapest, Kis-Gellért-hegy, Sziklaközpont, elhagyatott bunker
Ritka felvétel a Gellért-hegy belsejében kialakított titkos objektum egy részletéről 
Fotó: wikimedia/Random photos 1989 

A Sziklaközpontba való bejutás a mai napig korlátozott. Az egykori kőbányából kivájt, többszintes földalatti bunkerrendszer nagyrészt a felszín alatt rejtve maradt. 

A föld felett mintegy őrszemként áll egy négyemeletes épület. A Gellért-hegyet titkos átjáró köti össze a Sas-hegyen lévő közeli bunkerekkel - írja a Promotions.hu.

A Sziklaközpont néma tanúja az elmúlt évszázad viharos eseményeinek. A múltjának nagy részét továbbra is titok fedi, ami a magyar katonai és hírszerzési műveletekben betöltött szerepéről tanúskodik.