Elrettentő ítélet: brutális csalás miatt halálra ítéltek egy ingatlanmágnást

Trương Mỹ Lan, vietnami üzletasszony, Van Thinh Phat Group ingatlanfejlesztő csoport alapítója
Halálra ítélték Trương Mỹ Lan vietnámi üzletasszonyt
Fotó: Photo by -STR / AFP
Vágólapra másolva!
Egy vietnámi bíróság csütörtökön halálra ítélte Truong Mỹ Lan ingatlanmágnást egy 304 ezermilliárd vietnámi dong (12,46 milliárd dollár) értékű pénzügyi csalásban játszott szerepe miatt
Vágólapra másolva!

Lant, a Van Thinh Phat Holdings Group ingatlanfejlesztő elnökét sikkasztás, vesztegetés és a banki szabályok megsértése miatt találták bűnösnek a a Vietnám üzleti központjában, Ho Si Minh-városban tartott tárgyalás során - írja a Reuters.

A vád szerint bebizonyosodott, hogy Lan és bűntársai közel 12,5 milliárd dollárt loptak el az ország legnagyobb bankjából, a Saigon Joint Stock Commercial Bankból, amelyet ténylegesen Lan irányított több tucat meghatalmazott útján.

Az ázsiai ország eddigi legnagyobb - és egész Ázsiában egyedülállónak számító - pénzügyi csalásának számító ügyben több mint 90 vádlott érintett,  több ezer embert idéztek be tanúként, és mintegy kétszáz ügyvéd vett részt az eljárásban.

A Világgazdaság arra is felhívja a figyelmet, hogy a várhatóan április végéig tartó tárgyalássorozat egy széles körű, országos korrupcióellenes kampány része, amely több nagy horderejű letartóztatáshoz és vezető személyiségek – köztük az ország korábbi elnökének – lemondásához vezetett.