Elképesztő összeget kaszál a népszerű áruházlánc azzal, hogy elkezdett aranyrudat árulni

Vágólapra másolva!
Óriásit kaszál az amerikai Costco áruházlánc az aranyrudak eladásával. A főként háztartási, elektronikai termékeket, utazási felszerelést árusító, raklapos modellben működő népszerű bolthálózat alig néhány hónapja vette fel kínálatába az aranyat, de az abból származó bevétele máris dollár százmilliókra rúg.
Vágólapra másolva!

100 és 200 millió dollárra, azaz nagyjából 36 és 72 millárd forintra tehető az a bevétel, amit a Costco aranyrudak eladásával keres minden hónapban – írja a Quartz a Wells Fargo amerikai bank elemzése alapján. Ahogy az Origo megírta, a Costco tavaly szeptemberben kezdett egyunicás aranyrudakat árulni boltjaiban, az akkori árfolyamhoz igazodva, 1900 dollár körüli áron. 

A Costco áruházlánc egyik egysége Virgina államban
A Costco áruházlánc egyik egysége Virgina államban
Fotó: SAUL LOEB / AFP

A siker felülmúlta a várakozásokat: a vállalat rendszeresen kifutott a készletekből, mert a vásárlói programba csatlakozó vevőik folyamatosan keresték az aranyrudakat, annak ellenére, hogy egyes elemzők szerint magánszemélyek esetében nem éppen a legideálisabb befektetési eszköz a fizikai arany.

Ám mint a mostani beszámoló rámutat, az üzletláncnak sikerült az aranyrudak értékesítését ügyesen kombinálnia vásárlói kedvezményekkel (például vásárlások után járó pénzvisszatérítéssel vagy adott bankkártya használatához kötődő engedményekkel), ezért az ötletük sikeres lett. Idén januárban egyunciás ezüstérméket is elkezdtek árulni, a 25 darabot tartalmazó csomagot 675 dollárért lehet megvenni.

image

A Wells Fargo ugyanakkor jelentésében megjegyzi, hogy bár a cégnek komoly bevételt hoz a nemesfémek eladása, a nyereség azon nagyon csekély, mert a fizikai arany- és ezüsttermékek beszállítása és biztonságos tárolása az árusítás helyén sok pénzbe kerül.

Az arany unciánkénti ára a kereskedésben cikkünk készíteskor 2350 dollár körül mozog.