Egy hatalmas áruházlánc végleg száműzi a műanyag csomagolást

Jumbo, holland, Jumbo kiskereskedelmi lánc, üzlet, élelmiszer,
A Jumbo üzletlánc hadat üzent a műanyag csomagolásnak
Fotó: Getty Images
Vágólapra másolva!
A holland Jumbo kiskereskedelmi lánc már több mint 700 üzletében és a webáruházában is műanyag csomagolás nélkül kínálja a paprikát és az uborkát. Emellett pontos ütemtervet dolgoztak ki a műanyag-felhasználás további csökkentésére.
Vágólapra másolva!

A tapasztalatok szerint emiatt egyáltalán nem kellett kompromisszumot kötni az említett két zöldség minőségét és pulton tarthatóságát illetően, és ugyanez igaz a zöldhagymára is, amely a projekt következő tárgya lesz. A csomagolóanyag-csökkentés érdekében tett intézkedéseik ugyanis folytatódnak: a tervek szerint még a nyár előtt eltűnik a műanyag csomagolás az újhagymákról is az áruházlánc üzleteiben.

A cég közleménye szerint ezzel évente 51 tonna műanyagot takarítanak meg, ami azt jelenti, hogy 142 tonnával csökkentik a CO2-kibocsátást - szögezi le a Magyar Mezőgazdaság.

A Jumbo azt a célt tűzte ki, hogy 2025-ben 20 százalékkal kevesebb csomagolóanyagot fog használni, mint 2020-ban.

A beszállítókkal együtt azon dolgoznak, hogy 2030-ra ötven százalékkal csökkentsék a forgalmazott termékekhez kötődő károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig a teljes klímasemlegesség a cél úgy a saját rendszereiket, mint az egyes árucikkek termékpályáját tekintve.