Drón repült Észak-Korea egyik nagyvárosába - meglepő, hogy mit vett fel

Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes felvételeket rögzített a XiaoHao2 fantázianév mögé rejtőző személy által Kínából az észak-koreai Sinidzsu nagyvárosba irányított drón. A képeket a Reddit nevű közösségi portálra töltötték fel.
Vágólapra másolva!

Rendkívül figyelemkeltő fotók kerültek napvilágra az elzárt Észak-Korea betonfalai mögött zajló élet szürreális valóságáról, miután egy merész férfi egy kínai határvárosból átrepítette a drónját Sinidzsuba. A város Észak-Korea kínai határának közvetlen közelében fekszik, és Észak-Phjongan tartomány székhelye. A város részét képezi a Sinidzsu Különleges Közigazgatási Régió, amelyet 2002-ben alapítottak. A város mellett húzódó Jalu (Amnok) folyó határvonalat képez Kína és Észak-Korea között. A város melletti Kínai - Koreai Barátság híd köti össze Sinidzsut a kínai Tantung várossal.

Sinidzsu főtere
Sinidzsu főtere Észak-Koreában
Fotó: Wikipedia 

A XiaoHao2 felhasználó által készített képek a Reddit-en jelentek meg Sinidzsuról, amiken szürke, burjánzó épületek és zavartan nézelődő helyiek láthatók. Az exkluzív felvételeknek a fantázianév mögé rejtőzött illető a "Drónképek Észak-Koreáról, Kínában voltam, a drónom átrepült a határon" címet adta. XiaoHao2 azt is elárulta, hogy a drón Tantungból repült Sinidzsuba 2020-ban. 

image

A képek egy gyakorlatilag kihalt várost mutatnak, annak ellenére, hogy a legutóbbi, 2008-as népszámlálási adatok szerint mintegy 359 ezer ember élt ott. Az egyik felvételen valamiféle hivatalos kormányépületnek látszó ház látható, középen Kim Dzsong Il és Kim Il Szung arcképével, a két oldalon pedig koreai nyelvű transzparensek futnak végig az alábbi szöveggel: "Éljen sokáig Kim Dzsongun elvtárs, szeretett legfőbb vezetőnk!", valamint ezzel: "Éljen a dicsőséges Koreai Munkáspárt!"

image

Egy másik képen betonépületek tengere látható, alig egy-két fa társaságában valamilyen kis öböl közelében. Egy harmadik képen az észak-koreai hadsereg két tagja beszélget egy biciklis férfival - mindhárman maszkot viselnek, mivel a felvétel a koronavírus-járvány idején készült -, a teljesen feketébe öltözött civil pedig felnéz, egyenesen a kamerába, miközben lehúzza a maszkját. 

image

A további felvételek szemét és autó nélküli kihalt utcákat mutatnak. Több épületen is a korábbi legfelsőbb vezetők arcképei fedezhetők fel, a transzparensek pedig itt is Kim Dzsongun iránti szeretetet hirdetik. 

image

A felvételeket látva sok felhasználó aggódni kezdett a dróntulajdonos hogyléte miatt, hiszen ezek készítését Észak-Korea akár kémkedésnek is gondolhatja, és ha rájönnek az illető kilétére, akár meg is ölhetik. 

image

Forrás: Daily Star