Drámai fordulat, újabb háború törhet ki - a Lufthansa már felfüggesztette az iráni járatait

Vágólapra másolva!
Európából nem indít az iráni Teheránba járatokat a Lufthansa, onnan pedig Európába nem közlekednek a gépeik a háborús veszély miatt. Járataik felfüggesztése egyelőre ideiglenes. A Közel-Keleten az elmúlt napokban tovább nőtt a háború kirobbanásának esélye, Irán nemrég Izrael elleni megtorló akciót helyezett kilátásba.
Vágólapra másolva!

A német légi közlekedési óriás, a Lufthansa közleményt adott ki arról, hogy felfüggeszti Irán fővárosába, Teheránba tartó járatait a Közel-Keleten növekvő feszültség miatt, nyílt háborús konfliktus veszélyétől tartva. Járataikat Teheránból sem indítják el. A közleményüket nemrég adták ki, abban azt írják, hogy a járatok felfüggesztése egyelőre április 6-tól 11-ig tart.

A német légi közlekedési óriásvállalat, a Lufthansa egyik repülőgépe a frankfurti repülőtéren idén márciusban
Fotó: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

A vállalat döntése azzal van összefüggésben, hogy Irán nemrég Izrael elleni megtorló akciót helyezett kilátásba. Ennek előzménye az volt, hogy Izrael korábban légicsapást mért Irán szíriai nagykövetségére.

Izrael a terrorszervezet Hamász ellen indított háborúja, valamint az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók vörös-tengeri akciói miatt a feszültség már így is óriási a Közel-Keleten. Ezt csak fokozta, amikor egy iráni hírügynökség az X közösségi platformon arab nyelvű közleményben arról adott hírt, hogy katonai műveletek miatt Teherán légterét lezárták. A hírügynökség később eltávolította ezt a bejegyzést, de újabb információkat nem közölt azzal kapcsolatban, így azt sem, tényszerűek voltak-e az abban szereplő állítások.

A közel-keleti országok és az Egyesült Államok szorosan figyelemmel követi a helyzet alakulását.

Lényegében az április 1-jén végrehajtott izraeli akció óta arra készülnek, hogy Irán hamarosan nyílt katonai akciót, támadást intézhet Izrael ellen.

A nyugati országok légitársaságai közül kizárólag a Lufthansa és a leányvállalatai közé tartozó Austrian Airlines üzemeltet közvetlen járatokat Teheránba. 

Az iráni főváros és Európa között főként török és közel-keleti érdekeltségű cégek üzemeltetnek járatokat. 

Az Austrian Airlines heti hatszor repül Teheránba bécsi indulással, a repülési adatok szerint egyelőre a csütörtöki járatukat tervek szerint indítják.

A Lufthansa félelme nem tűnik túlzónak a 2020 januárjában történtek tükrében. Akkor az iráni Forradalmi Gárda lelőtte az ukrán nemzeti légitársaság teheráni repülőtérről felszállt repülőgépét. A szörnyű esemény tovább növelte a már amúgy is magas feszültséget Teherán és Washington között, akit akkor az váltott ki, hogy január elején az amerikai haderő dróncsapással végzett egy magas rangú iráni katonai vezetővel az iraki Bagdad repülőterén.