Brutálisan drágulhat a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelye az idei szezonban

Vágólapra másolva!
Rossz hírt kaptak a magyar turisták, ugyanis a szakértők az árak emelkedésére számítanak az idei szezonban Horvátországban.
Vágólapra másolva!

„Az árak kezdenek abszurd mértéket ölteni, már nem tudom, hogy mi mennyibe kerül” – idézi a horvát Fogyasztóvédelmi Szövetség elnökének nyilatkozatát a Világgazdaság. Ana Knezevicet a nyári hónapok előtt kérdezték, hogy idén milyen turisztikai szezonra számít. A szakember nem köntörfalazott, szerinte minden drágább lesz idén nyáron, amiben az euró is benne van vastagon. 2023 januárja óta déli szomszédunknál a hivatalos fizetőeszköz az euró, aminek az árakra gyakorolt hatását kezdetektől vita övezi.

Boris Lalovac volt pénzügyminiszter, az SDP parlamenti képviselője azzal védekezett, hogy az árak a turisztikai szezon előtt mindig emelkednek, „ez nálunk már megszokott”.

Nyáron biztosan emelkedni fognak az árak, és nem fognak megállni

– vélekedett a volt tárcavezető.

Az Állami Statisztikai Hivatal szerint márciusban a fogyasztói árindex 4,1 százalékos volt. Marko Primorac pénzügyminiszter úgy kommentálta az adatot, hogy a márciusi inflációt leginkább a szolgáltatási árak emelkedése határozta meg, és szerinte elsősorban a jó turisztikai előszezon és a húsvét következménye.

Damir Novotny közgazdász rámutatott, hogy a turisztikai szezon mindig hatással van az árak növekedésére, amit azzal magyaráz, hogy Horvátországban egyes termékek és szolgáltatások árai még mindig alacsonyabbak, mint az eurózóna többi országában, a vásárlóerő-paritás pedig továbbra is alacsonyabb náluk. 

A Horvátországban várható áremelkedés mindenesetre igencsak kedvezőtlenül érintheti a magyar turistákat.