200 dollárért öt évig élt egy New York-i hotelszobában, most börtön várhat rá

Vágólapra másolva!
Mickey Barreto 2018-ban egyetlen éjszakára foglalt le egy hotelszobát New York-ban 200 dollárért, azonban öt évig maradt és egyetlen centtel sem fizetett többet köszönhetően egy helyi lakástörvénynek. A rendőrség idén februárban tartóztatta le, ha beigazolódik az ellene felhozott csalás vádja, akkor hosszú időre rács mögé kerülhet.
Vágólapra másolva!

Mickey Barreto New York-i lakos fél évtizeden át élvezhette az ikonikus New Yorker Hotel vendégszeretetét, méghozzá úgy, hogy egyetlen cent bérleti díjat sem fizetett (az egy éjszakáért kifizetett 200 dolláron felül). A rendőrség februárban letartóztatta a férfit, és hamis tulajdoni lapok benyújtásával vádolta meg, miután a manhattani kerületi ügyészség szerint megpróbálta magántulajdonba venni a szállodát. 

New Yorker Hotel
A New Yorker Hotel-ben lakik egy fifikás férfi immár 5 éve
Fotó: Wikipedia

Az ügyészek szerint Barreto egy kevéssé ismert helyi lakástörvényt kihasználva tudta elkerülni, hogy ki kelljen fizetnie a többezer dollárnyi díjat, sőt döbbenetes módon megpróbált egy másik bérlőnek is bérleti díjat felszámítani az épületben. Ez utóbbi volt az utolsó csepp a pohárban a kerületi ügyész számára.

"Mickey Barreto többször és csalárd módon követelte a város egyik legikonikusabb nevezetességének, a New Yorker Hotelnek a tulajdonjogát" - olvasható Alvin Bragg, Manhattan kerületi ügyészének közleményében. 

Barreto ellen 24 pontban emeltek vádat, köztük 14-rendbeli csalás bűntette miatt. Ha bűnösnek találják, akár több év börtönbüntetésre is ítélhetik - számolt be a The New York Times.

New Yorker Hotel
A New Yorker Hotel-ben több híresség is megszállt már
Fotó: Wikipedia

A férfi 2018-ban költözött be abba a közkedvelt hotelbe, ahol már olyan legendák is megszálltak, mint Muhammad Alit és John F. Kennedy, ekkor értesült ugyanis a New York-i bérletstabilizációs szabályzatról. Ez a törvény biztosítja az 1969 előtt épült épületek egyes szobáiban élő bérlőknek a jogot, hogy hat hónapos bérleti jogot kérjenek. A férfi 200 dollárért egyetlen éjszakára kivette a 2565-ös szobát, majd úgy döntött, hogy bérlőként sokkal tovább marad. Amikor azonban Barreto benyújtotta a hat hónapos itt tartózkodási kérelmét a hotel felé, azonnal kilakoltatták.

Barretto - aki a The New York Times szerint egy Brazíliában alapított törzsi közösség vezetőjének vallja magát, és előszeretettel alkalmazza az összeesküvés-elméleteket - nem volt hajlandó elfogadni a visszautasítást. 2018-ban Barreto beperelte a Szentlélek Egyesület a Világkereszténység Egyesítéséért nevű szervezetet, kiderítette ugyanis, hogy 1976 óta ennek a birtokában van ez a hotel. Idővel az ügy az állam legfelsőbb bíróságáig is eljutott. Végül Barreto megnyerte a pert, mert az épület tulajdonosai nem jelentek meg a tárgyaláson. A szálloda vezetőségét ezt követően arra kötelezték, hogy adjanak a férfinek kulcsot a hotelszobájához, de a két fél soha nem állapodott meg a bérleti feltételekről. Mivel nem lehetett kilakoltatni, bérleti díj nélkül lakott a szállodában.

image

Tavaly júliusban azonban egy bíró a szálloda javára döntött, arra hivatkozva, hogy Barreto nem írta alá a bérleti szerződést, és nem is fizetett bérleti díjat. 

Az ügyészség szerint Barreto éveken át hamisan a szálloda tulajdonosának adta ki magát, és megpróbált hasznot húzni az épületből, többek között a saját nevén jegyeztette be a szállodát a városi környezetvédelmi minisztériumban, hogy így szerezze meg az ellenőrzést a szálloda bankszámlái felett.

image

2019-ben beperelték Barretót, amiért a LinkedIn-en a szálloda tulajdonosaként tüntette fel magát, és egy hamisított okiratot töltött fel egy városi weboldalra. Az ügy azóta sem zárult még le, és Barretót arra kötelezték, hogy ne szerepeltesse magát sehol úgy, mintha ő lenne a szálloda tulajdonosa.

Forrás: Business Insider