Vége a kukkolásnak az Airbnb-ben

Biztonsági kamera lakásban, otthon, biztonságikameralakásban
Close Up Object Shot of a Modern Wi-Fi Surveillance Camera with Two Antennas on a White Wall in a Cozy Apartment. Man is Sitting on a Sofa in the Background.
Fotó: Shutterstock/Gorodenkoff
Vágólapra másolva!
A világ minden táján egységesen bevezetik a biztonsági kamerák használatának tilalmát az Airbnb-s bérbeadó ingatlanokon belül.
Vágólapra másolva!

Az Airbnb-s bérleményekben a jövő hónap végétől tilos lesz biztonsági kamerákat használni a belső térben. Az online bérleti platform képviselője szerint a lépés célja a biztonsági kamerákra vonatkozó szabályok egyszerűsítése és a vendégek magánéletének előtérbe helyezése.

A döntés hátterében az áll, hogy az Airbnb felhasználók korábban aggodalmuknak adtak hangot a beltéri térfigyelő kamerák használatával kapcsolatban.

Biztonsági kamera lakásban, otthon, biztonságikameralakásban
A kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

"Ezt a változtatást vendégeinkkel, vendéglátóinkkal és adatvédelmi szakértőinkkel konzultálva vezetjük be, de természetesen továbbra is várjuk a visszajelzéseket a rendszerrel kapcsolatban, mert szeretnénk, hogy irányelveink és szabályaink mindenki számára elfogadhatók legyenek" - nyilatkozta Juniper Downs, az Airbnb közösségi politikákért és partnerségekért felelős vezetője.

Az Airbnb még érvényben lévő szabályai lehetővé teszik a biztonsági kamerák használatát a közös helyiségekben, például a nappaliban és a folyosókon, amennyiben a berendezés helyét egyértelműen feltüntetik az ingatlan hirdetésében.

Biztonsági kamera lakásban, otthon, biztonságikameralakásban
A kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock/Phonlamai Photo

A frissített irányelv egyúttal tiltani fogja azoknak a kültéri biztonsági kameráknak a használatát is, amik az ingatlan belsejét rögzítik. Az Airbnb továbbá nem fogja engedélyezni az ilyen kamerák elhelyezését a hálószobákban és a fürdőszobákban sem. 

Az új szabályozás azonban továbbra is lehetővé teszi az ajtócsengő kamerák és a zajfigyelők használatát, ez utóbbit azonban csakis a közös helyiségekben. Ha az ingatlan rendelkezik ilyen eszközökkel, továbbra is jelezni kell a hirdetésben.  

Az Airbnb képviselője elmondta, hogy ezzel az intézkedéssel egyensúlyt kívánnak teremteni a házigazdák és a bérlők igényei között. A bérbeadók ugyanis szeretnék figyelemmel kísérni ingatlanuk biztonságát, az albérlők viszont a magánéletüket szeretnék megvédeni a kiváncsi tekintetek elöl. 

A bejelentésre alig több mint egy héttel azután került sor, hogy a Saturday Night Live című amerikai komédiaműsorban leadtak egy Airbnb-reklámot, amelyben egy vécébe rejtett kamerával viccelődtek. A jelenetet több mint 1,2 milliószor nézték meg a YouTube-on.

Forrás: BBC