Rossz hír érkezett egy közkedvelt gyümölcsről

banán, turmix, smoothie
A banán tele van káliummal, miközben finoman sűrűvé és krémessé teszi a turmixunkat
Vágólapra másolva!
Ahogy az éghajlatváltozás egyre drasztikusabbá válik, a kakaóbab mellett már a banán ára is nőni fog - tudta meg a BBC News a világ egyik vezető ágazati szakértőjétől.
Vágólapra másolva!

Pascal Liu, a Banán Világfórum vezető közgazdásza szerint az éghajlati hatások óriási veszélyt jelentenek az ellátásra, és súlyosbítják a gyorsan terjedő betegségek hatásait.

A fórum kedden ül össze Rómában, hogy a világszerte nagyon kedvelt gyümölcs előtt álló kihívásokról tárgyaljanak. A tengeri viharok miatt a közelmúltban már több brit üzletben alakult ki banánhiány. A tápláló és ízletes banán nem mellesleg a világ legtöbbet exportált gyümölcse. 

GasztroGyűjtés, gasztro, illusztráció
A banán a világ legtöbbet exportált gyümölcse
Fotó: WS-Studio / Shutterstock

Csak az Egyesült Királyság évente mintegy 5 milliárd banánt importál, amelynek mintegy 90 százalékát a nagy szupermarketekben értékesítik. Magyarország pedig a 2021-es adatokat nézve mintegy 73 millió dollár értékben szerezte be ezt a gyümölcsöt külföldről.

Dan Bebber, az Exeteri Egyetem professzora, aki a banán fenntarthatóbbá tételére tett erőfeszítéseket tanulmányozza úgy gondolja, hogy a hiányt a legtöbb vásárló szinte észre sem veszi. 

"Az ellátási lánc ingadozik, de az Egyesült Királyság valójában elég jól puffereli az ilyen típusú hatásokat" - nyilatkozta a BBC News-nak. "Az érlelőközpontok felgyorsíthatják vagy lelassíthatják a banán érési sebességét, ami segít az ilyen típusú ingadozásokat pufferelni" - tette még hozzá magyarázatként.

Habár a hatalmas banánkészletek képesek megbirkózni az ilyen rövid távú időjárási eseményekkel, a szakértők aggódnak a felmelegedő világ, és az ennek nyomán terjedő betegségek növekvő veszélyei miatt. Ebben úgy tűnik, hogy az ágazat összes érdekelt felei, beleértve a kiskereskedőket, a termelő országokat, az exportőröket és a kutatóintézeteket is, egyetérteni látszanak. 

A termesztést befolyásoló zord időjárás mellett a banán érzékeny a hőmérséklet-emelkedésre is, amely egyes helyeken akár a termést is megsemmisítheti. A legnagyobb közvetlen veszélyt talán az jelenti, hogy a hőmérséklet emelkedése elősegíti a betegségek terjedését. A Fusarium Wilt TR4 nevű gombafertőzés már Ausztráliából és Ázsiából Afrikába, most pedig Dél-Amerikába is átterjedt.

Ha egy ültetvény egyszer megfertőződött, az összes banánfát elpusztítja, és a szakértők szerint rendkívül nehéz megszabadulni tőle.

A termelőkre a műtrágya, az energia és a szállítás növekvő költségei, valamint az elegendő és megfelelő munkaerő megtalálásának problémái is nyomást gyakorolnak. Az éghajlatváltozás kínálatra gyakorolt hatásaival együtt az árak valószínűleg világszerte emelkedni fognak. 

Forrás: BBC