Népszerű üzletláncnál lesz dolgozói sztrájk húsvétkor

Vágólapra másolva!
Március 29-én és március 30-án is sztrájkolni fog az Asda dolgozóinak egy része. A brit kiskereskedelmi piac egyik fontos szereplőjénél főként a vállalati légkör javítását akarják elérni így.
Vágólapra másolva!

Sztrájkolni fog az Asda mintegy 170 dolgozója a Wiscbech városában található áruházban március 29-én és március 30-án. A húsvéti hétvége az egyik legforgalmasabb időszak a brit kiskereskedelemben is, így a munkavállalók nyomásgyakorlása nagyobb lehet a vállalaton.

Szupermarket, illusztráció,
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/bbernard

A dolgozók követelései között ugyanakkor nem a magasabb fizetések állnak az első helyen, hanem a munkakörülményeik javítása. Szeretnék elérni, hogy a vállalat alaposabb felkészítést adjon az egyesa munkakörök ellátására a dolgozóknak, és azt is követelik, hogy vegyék figyelembe évek óta jelezett aggodalmaikat. A dolgozók állításai szerint ugyanis a vállalatnál még a dolgozók egészségvédelmi, tűzvédelmi illetve a munkavégzés biztonságára vonatkozó képzések is hiányosak.

Emellett a munkavállalók úgy vélik, hogy a vállalatnál "elnyomó" menedzsmenti gyakorlat érvényesül, és kifogásolják azt is, hogy a dolgozók egy részét nem engedig csatlakozni munkavállalói érdekképviseleti szervezetekhez.

A 48 órás munkbeszüntetés különösen érzékenyen érintheti az Asdát

Noha a cégnek az Egyesült Királyságban több mint 800 üzlete van, a húsvéti időszak minden áruházukban kiemelkedően fontos a forgalom szempontjából. 

Ráadásul korábban már volt egy sztrájk a vállalatnál: februárban a Gosport-i üzlet dolgozói szüntették be a munkát, ahol hasonló okokból szüntették be a munkát, mint amiért most Wisbech-ben fogják.

A vállalat szóvivője azt mondta, odafigyelnek a dolgozók igényeire, függetlenül attól, hogy nem értenek egyet a munkabeszüntetéssel. Ugyanakkor jelezték, felkészülnek arra, hogy "csökkenteni tudják" a 170 dolgozó döntésének következményeit. Részleteket erről nem árult el a szóvívő.

A brit kiskereskedelemben több komoly kihívásra kell választ találni a dolgozói sztrájkok mellett. Ahogy az Origo megírta, a brit és az európai boltokat is áruhiány sújthatja hamarosan a vörös-tengeri krízis miatt, miközben az üzletláncok dolgozói egyre nagyobb fenyegetettségben dolgoznak.