Így kerülhető el, hogy bebarnuljon az avokádó

Egészséges zsírok, olajos magvak, olívaolaj, avokádó, egészségeszsírok
Ezekkel a módszerekkel megakadályozható, hogy megbarnuljon az avokádó
Fotó: Yulia Furman
Vágólapra másolva!
Az avokádó üde, zöld és krémes húsa a felnyitás után nagyon gyorsan oxidálódik. Ám vannak olyan módszerek, amelyekkel megelőzhető a barnulás - mutatjuk őket.
Vágólapra másolva!

Páratlan gyümölcs az avokádó, nagyon egészséges, nagyon finom, rengeteg módon használható - de rendkívül érzékeny is. Ha csak a felét használjuk el, esetleg krémet készítünk belőle, és csak 1-2 óra múlva szeretnénk tálalni, akkor problémát jelenthet a barnulás. Ezt viszont el is felejthetjük a következő módszerekkel. 

1. A citrom-trükk

Az oxidációtól - vagyis a barnulástól - megvédhetjük citrommal az avokádó húsát. Citromlével kenjük át az avokádó húsát, tegyük zacskóba, és lehetőleg szorítsuk ki belőle a legtöbb levegőt.

2. Az olaj-trükk

Az olaj is nagyon jól véd a levegőtől, így az oxidációtól. Olajba mártott ecsettel kenjük át a másnapra szánt maradék avokádót, így tegyük zárható dobozba vagy zacskóba, majd a hűtőbe.

3. A hagyma-trükk

Egy negyed vöröshagymát vagy lilahagymát aprítsunk fel, tegyük egy tálkába, majd helyezzük rá az épp nem használatos fél avokádót héjával együtt. Az egészet zárjuk le frissentartó fóliával, majd mehet a hűtőbe - ajánlja a Mindmegette

4. A mexikói trükk

Mexikó egyik emblematikus étele a guacamole, vagyis az avokádókrém. Tökéletes parti-étel, de gyorsan bebarnul. A mexikóiak az elkészített avokádókrémbe visszateszik az avokádó magját - ettől lassabban barnul. 2-3 órát szépen megőrzi a színét, ez elegendő idő ahhoz, hogy összeérjenek az ízek.

+ 1. A vakuum-trükk

Ha van valakinek vakuumozó szerkezete otthon, az is hathatós a barnulás ellen, de még egyszerűbb, ha frissentartó fóliát simítunk szorosan a gyümölcs vágott felületére. Ha pedig a kész avokádókrémet tennénk el másnapra, akkor simítsunk fóliát a kencére, finoman nyomkodjuk le, majd öntsünk egy kis hideg vizet rá, így teljesen elzárjuk a levegőtől.