Időjárási katasztrófa februárban, újabb rekord született

szárazság, Afrika, szárazságAfrika,
Februárban Zambia, Botswana és Zimbabwe nagy részén hullott a legkevesebb csapadék.
Fotó: Getty Images/Anadolu
Vágólapra másolva!
A mérések 1981-es kezdete óta nem volt még ekkora szárazság februárban, mint idén. Az aszály veszélyezteti Afrika élővilágát, kevesebb és jóval drágább a gabona, és egyre gyakoribbak az áramszünetek a kontinens középső részén.
Vágólapra másolva!

Még soha nem mértek ekkora szárazságot februárban, mint az idén. Az év második hónapjában Zambia, Botswana és Zimbabwe nagy részén hullott a legkevesebb csapadék a University of California klímakutató intézetének előzetes adatai szerint - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Ez leginkább az El Nino éghajlati jelenség miatt van, ami a Csendes-óceán trópusi övezetének természetes éghajlati jelensége, és a tengervíz áramlásaival áll összefüggésben. Néhány évente, karácsony tájékán kezdődik, és 9–12 hónapig tart. 

A tudósok szerint az éghajlatváltozás miatti szélsőséges időjárási viszonyok egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak a térségben. Ráadásul a következmények Afrikában katasztrofálisabbak az élővilágra, mint a világ fejlettebb részein.

Hakainde Hichilema zambiai elnök az aszály miatt nemzeti katasztrófahelyzetet hirdetett múlt héten, a bevetett területek majdnem fele megsemmisült. Zimbabwéban pedig a gazdálkodók egy része feladta a növénytermesztést és átváltott a marhatartásra. 

A kukorica ára Zambiában 76 százalékkal emelkedett egy év alatt, a szomszédos Zimbabwében azonban három hónap alatt következett be ekkora emelkedés átlagosan úgy, hogy egyes helyeken dupla annyit kell fizetni az alapvető élelmiszerért, mint korábban

– derült ki a Famine Early Warning Systems Network jelentéséből. A Zambezi folyó vízhozama pedig háromnegyedével csökkent az előző évihez képest, ez óriási fennakadást okozhat az ország áramellátásában.

A zimbabwei kormány arra figyelmeztetett, hogy a 2024-es terménymennyiség a fele lehet a tavalyinak, ez pedig élelmiszerár-infláció növekedést von maga után. 

Az elhúzódó aszály okozta pusztítás óriási

– jelentette ki az ország lakosságához intézett beszédében Hichilema. Ahogyan arról már korábban írtunk, brutális aszály van Spanyolországban is, radikálisan csökkenteni kell a vízfogyasztást.

szárazság, Afrika, szárazságAfrika,
Veszélyben az állatvilág.
Fotó: Anadolu via AFP