Hihetetlen összeggel kezdhettek új életet ezek a nők - mutatjuk minden idők legdrágább válásait

Kevin Costner és Christine Baumgartner
Kevin Costner és Christine Baumgartner
Vágólapra másolva!
Egy válás sohasem egyszerű, főleg, ha gyerek is van. No és, ha a házaspárnak milliárdos vagyona van, akár dollárban. A leggazdagabbak válása, még ha sokszor nagyon is szeretnék, soha sem maradhat titokban. Összeállításunkban bemutatjuk azokat a celebválásokat, ahol gigászi nagyságrendű összegekről kellett döntenie a bíróságnak.
Vágólapra másolva!

Habár minden esküvői fogadalomban szerepel annak az ígérete is, hogy kitartanak egymás mellett jóban - rosszban, amíg a halál el nem választja őket egymástól, több kutatás, köztük az Amerikai Pszichológiai Társaságé is kimutatta, hogy a házasságok mintegy fele válással végződik - és ebben lényegében nincs különbség átlagemberek és sztárok között. A hírességek válása azonban mindig címoldalon, reflektorfényben zajlik, bírálatok és néha cirkuszok közepette, és mindig gigászi nagyságrendű vagyon felosztásával jár együtt, ami még szenzációsabbá teszi a folyamatot. 

Jeff Bezos és MacKenzie Scott

image

Mivel az Amazon Inc. alapítója, Jeff Bezos volt a világ leggazdagabb embere abban az időben, amikor a házassága MacKenzie Scott-tal végleg tönkrement, így nem meglepő, hogy válásuk a világ egyik legdrágábbja lett. Scott végül 38,3 milliárd dollárt kapott, amikor a válást 2019-ben véglegesítették. Ők azon kevés házaspár közé tartoztak, akik békésen, csendben, a bíróságon kívül tudták rendezni vitás kérdéseiket, és utóbb még baráti üzeneteket is váltottak egymással a közösségi platformok felületein. 

Bill és Melinda Gates

image

Bill és Melinda Gates 2021 májusában jelentette be válását, 27 évnyi házassággal a hátuk mögött. 2021 májusában közös nyilatkozatot adtak ki a házasságuk felbomlásáról: "Az elmúlt 27 év alatt három csodálatos gyereket neveltünk, és egy olyan alapítványt építettünk fel, amely világszerte azon dolgozik, hogy minden embernek lehetővé tegye, hogy egészséges, produktív életet élhessen."

A válást még az év augusztusában véglegesítették, és várhatóan ez lesz a történelem egyik legdrágább válása. A párnak volt egy különválási szerződése, amelynek részleteit titokban tartották. A volt feleség állítólag 70 milliárd dollárral távozott a válás után. 

Alec és Jocelyn Wildenstein

image

Alec Wildenstein francia származású, amerikai műkereskedő és versenyló-tulajdonos volt. Felesége a túlzásba vitt plasztikai műtétjeivel került a címlapokra, amik macskaszerűvé csúfították el az arcát, így a bulvárlapokban egy idő után már csak Macskanőként emlegették. A házaspár hosszú ideig viszonylag nyugodt életet élt, legalábbis a New York-i társasági élethez mérten, amíg az 1990-es évek közepén úgy nem döntöttek, hogy külön utakon folytatják az életüket. A két évig tartó tárgyalások után 1999-ben véglegesített egyezségben Jocelynnek 2,3 milliárd dollárt ítéltek meg, plusz 100 millió dollárt a következő 13 évre. A végső összeg 3,8 milliárd dollárra rúgott, amiből a bírósági ítélet szerint egy centet sem lehetett plasztikai műtétekre költeni.

Rupert és Anna Murdoch

image

Három évtizednyi házasság és három közös gyerek születése után Rupert Murdoch médiamágnás - a News Corp (NWS) ügyvezető elnöke és a Fox Corporation (FOX) társelnöke - és felesége, Anna szintén a válás mellett döntött. Az eljárás barátságosnak indult, de kissé ingerültté vált. Talán közrejátszott ebben Murdoch kapcsolata Wendi Deng tévés újságírónővel, akit mindössze 17 nappal a válás véglegesítése után, 1999-ben oltár elé vezetett. Anna a házasság hivatalos felbontása után 1,7 milliárd dollárral (amiből 110 millió dollár készpénz volt) lett gazdagabb. Fél évvel a válás kimondása után egyébként ő is újraházasodott. 

Bill és Sue Gross

image

A "kötvénykirály" Bill Gross (aki a Pacific Investment Management Company (PIMCO) társalapítója is volt) és feleségének Sue-nak a válása nagyon keservesre sikeredett, amikor 31 évnyi házassággal a hátuk mögött kezdtek új életet. A házaspár minden egyes vagyontárgya vita tárgyát képezte, a 36 millió dolláros Laguna Beach-i villájuktól kezdve, a 35 millió dolláros Picasso-festményükön át a felbecsülhetetlen értékű házimacskákig. Sue végül megkapta a macskákat, a Picasso festményt, és férje akkori nettó vagyonának a felét is, így mintegy 1,3 milliárd dollárhoz jutott 2017-ben. 

Bernie Ecclestone és Slavica Radic

image

Bernie Ecclestone, a Forma 1-es vállalat akkori vezérigazgatójának szinte a teljes vagyona forgott kockán, amikor felbomlott a házassága Slavica Radić divatmodellel. A 2009-ben véglegesített válóperben Radić a becslések szerint mintegy 1,2 milliárd dollárt kapott. Válásuk egyébként barátságos volt, és egyesek szerint szokatlan is, mivel a nő úgy hírlik, hogy évente 100 millió dollárt fizet vissza a volt férjének, ami azt tükrözi, hogy Ecclestone vagyonának jelentős részét akkori feleségének nevén tartotta letétben, így tudták elkerülni az örökösödési adózást.

Harold Hamm és Sue Ann Arnall

image

A Continental Resources (CLR) elnök-vezérigazgatója, Harold Hamm és felesége, Sue Ann Arnall között 2012-ben kezdődött válóper három évig húzódott. Végül, miután egy oklahomai kerületi bíróság 1 milliárd dollár készpénz és vagyon kifizetésére kötelezte Hammet, a férfi kiállított egy 974,8 millió dollárról szóló csekket, amit a nő 2015-ben letétbe helyezett. Később az asszony még több pénzért fellebbezett, amit a bíró elutasított. Hamm azonban már 20 millió dollárt kifizetett az eljárás során, így a végső összeg, amit az asszony kapott, közel 1 milliárd dollárra rúgott.

Steve és Elaine Wynn

image

A Las Vegas-i székhelyű, Wynn Resorts (WYNN) kaszinókonglomerátum társalapítójaként ismert házaspár második, 2010-es válása volt az említésreméltóbb. A megegyezés részeként Elaine 11 millió Wynn Resorts-részvényt és némi készpénzt kapott Steve-től, ez összességében mintegy 909 millió dollárt jelentett.

Adnan és Soraya Khashoggi

image

Adnan Khashoggi - vállalkozó, fegyverkereskedő, akit a Közel-Kelet Gatsbyje-ként is emlegettek, és felesége, Soraya 1974-ben állapodott meg egymással abban, hogy külön utakon folytatják. A botrányos válásra egészen 1982-ig nem került pont, miközben az asszony elmondása szerint a férje azzal fenyegetőzött, hogy elveszi a gyerekeket. Soraya 1979-ben megpróbáltatásai miatt 2,54 milliárd dollár kártérítést követelt, végül 1982-ben 874 millió dollárt kapott - és állítólag ezt is csak papíron, a valóságban mindössze 2 millió dollárral került ki a házasságból. 

Kevin Costner és Christina Baumgartner

image

Kevin Costner színész és Christine Baumgartner modell és táskatervező 2023 májusában vetettek véget 18 éves házasságuknak, amit több vita követett a gyermektartásról és a 145 millió dolláros Santa Barbara-i házuk használatáról. A TMZ szerint a 68 éves színész és 49 éves exe szeptemberben állapodott meg a válás részleteiről. A bíróságon kimondták, hogy a 2004-ben aláírt házassági szerződésüknek megfelelően kell eljárniuk, ami azt jelentette, hogy Baumgartner 1,5 millió dollárt kap Costnertől. A bíróság elrendelte, hogy a színész havi 63.209 dollár gyerektartást fizessen volt feleségének, ami jóval alacsonyabb összeg, mint az eredetileg kért 248.000 dollár. A férfi azt is felajánlotta, hogy havi 30.000 dollárt fizet egy bérlakásért, miután a nő kiüríti a birtokukat. Eközben az asszonyt arra kötelezték, hogy fizessen 14 ezer dollárt volt férje válóperes ügyvédjének költségeire. 

Kim Kardashian és Kanye West

image

Kim Kardashian és Kanye West hat év házasság után 2022-ben vált el egymástól. Kardashian 2020-ban nyilvánosan beszélt West bipoláris diagnózisáról, és a valóságshow-jában is gyakran ecsetelte, hogy a férfi mentális egészsége mennyire megterhelte a házasságukat. Kardashian a válás okaként csupán annyit mondott, hogy végre szeretne igazán boldog lenni. A párnak volt házassági szerződése, amiben leírták, hogy gyerekeikről közösen gondoskodnak a válásuk után is. West emellett havonta 200.000 dollár gyerektartást is fizet Kardashiannak. A Forbes becslése szerint a válás idején a párnak összesen 2,1 milliárd dollárnyi vagyona volt, ebből 5 millió dollár művészeti alkotásokban és közel 4 millió dollárnyi autókban. Kardashian négy házat is kapott a válás során.

Arnold Schwarzenegger és Maria Shriver

image

10 év elhidegülés után Arnold Schwarzenegger és az újságíró Maria Shriver 2021-ben megerősítették válásukat. A pár 1985-ben házasodott össze, és 2011-ben költöztek szét. Közben kiderült,hogy a Terminátor sztárja viszonyt folytatott a család egykori házvezetőnőjével, Mildred Baena-val, aki teherbe esett tőle. Egy podcastben Shriver elmondta, hogy egy zárdába ment tanácsért, amikor a házassága véget ért. Maria Shriver a válásuk után megkapta volt férje, Arnold Schwarzenegger nyugdíjszámláinak felét. Shriver jogosult lett annak az összegnek a felére, amit Schwarzenegger keresett 1986-os házasságkötésük és 2011-es szakításuk között - beleértve a férfi nyugdíját is. 2021 decemberében, tíz évvel a válásuk után, megegyeztek, hogy megosztják a férfi 450 millió dolláros vagyonát.