Egyre több fiatal lógja el a munkát Észak-Koreában

Hjeszan
Hjeszan
Vágólapra másolva!
Fiatalok egyre nagyobb tömege hagyja ott a munkahelyét motiváció hiányában, hiába fenyegetőznek munkáltatóik jogi lépésekkel. A lógások hátterében az évek óta tartó, és egyre nagyobb méreteket öltő gazdasági nehézségek állnak.
Vágólapra másolva!

A koronavírus világjárvány kitörése óta egyre nagyobb a gazdasági visszaesés Észak-Koreában. A lakosok többsége az éhínség küszöbén áll, sokan az utcákon vagy otthonaikban halnak éhen. Ennek következtében pedig most az is kiderült, hogy elképesztő számban hagyják ott a munkahelyeiket a fiatalok. Az sem tántorítja el őket, hogy munkáltatóik jogi lépésekkel is fenyegetőznek, ha nem veszik a munkát – ez inkább még dacosabbá teszi őket.

„Hjeszanban például már megduplázódott a munkát ellógó fiatalok száma, korábban csak egy-két ilyen eset volt, az utóbbi időben azonban már majdnem tíz ember is hiányzott a munkahelyéről” - nyilatkozta a Daily NK egyik forrása február 29-én. A forrás ehhez még hozzátette, hogy a fiatalok egyre kevesebb motivációt éreznek arra, hogy megjelenjenek a kormány által kijelölt, alig fizető munkahelyeiken.

Ipari üzem Észak-Koreában
Ipari üzem Észak-Koreában
Fotó: Wikipedia

Egy hjeszani cementgyárban például öt fiatal több mint tíz napot hiányzott a munkából. A gyár képviselői meglátogatták ezeknek a fiataloknak az otthonait, hogy felmérhessék a helyzetet, de konkrét intézkedési tervvel még nem álltak elő.

"Egy a cementgyárban dolgozó fiatalember 2022-ben találkozott élete szerelmével, hamarosan össze is költöztek, de anyagi nehézségeik miatt arra már nem futotta, hogy összeházasodjanak. Tavaly novemberben megszületett az első gyerekük, de a kismamának nem volt elég pénze élelemre, így nem tudta szoptatni őt. A kisbaba az éhség miatt minden nap keservesen sírt. Ezért a fiatalember úgy döntött, hogy nem megy be többé a munkahelyére, és más megoldást keres a megélhetésük érdekében" - mesélte a forrás. 

A katonák emlékműve a Mansudae Grand Monument-nél
A katonák emlékműve a Mansudae Grand Monument-nél
Fotó: Wikipedia

A gyárigazgató meglátogatta ezt a fiatal munkást, és megdöbbenve tapasztalta, hogy élettársával együtt egy földdarabon gürcölnek. Az igazgató megsajnálta a családot, és minden további intézkedés nélkül visszatért a gyárba.

Egy hjeszani építőipari vállalat a kirívó hiányzásokat fegyelmi eljárással büntette. Bár a tisztviselők szigorúan figyelmeztetik a fiatalokat, hogy a gyakori hiányzás jogi büntetést von maga után, és voltak akiket fegyelmi munkatáborba küldtek, a hiányzások és a lógások száma mindezek ellenére sem mutat csökkenő tendenciát. Ez arra enged következtetni, hogy a fiataloknak sokkal fontosabb, hogy legyen miből ételt venniük, mint hogy egy adott munkahelyen maradjanak. 

Ez a Daily NK-nak nyilatkozó forrás a helyzetet így foglalta össze: "Saját szememmel láttam, hogy a szüleim annak ellenére hűségesek maradtak munkaadójukhoz, hogy gyakorta ájuldoztak az éhségtől. Erőfeszítéseiket és odaadásukat azonban nem díjazta a cég."

Sokan ma már úgy vélik, hogy a munkába járás kínzás, sőt rosszabb, mint a halál. Ha a hatóságok csak jogi intézkedésekre hagyatkoznak ennek a helyzetnek a megoldására, akkor ez azt fogja eredményezni, hogy a fiatalok egyre bizalmatlanabbak lesznek az állammal szemben, és ellenszenvük is növekedni fog. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek.

Forrás: Daily NK