Valentin-napon kiderült, hogy a párok hány százalékánál van az egyik félnek titkos pénze

Párkapcsolat és pénzügyek
Meglepő eredményeket találni az MBH Bank Zrt. kutatásában a magyar párok pénzügyeiről (illusztráció)
Fotó: Ground Picture
Vágólapra másolva!
A párkapcsolatban élők több mint kétharmada közösen kezeli pénzügyeit – derült ki az MBH Bank reprezentatív kutatásából, amely a párok pénzügyi szokásait vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Az MBH Bank idén is reprezentatív kutatást végzett a magyar lakosság körében, amely a párkapcsolatban élők pénzügyi szokásait vizsgálta. A Valentin-nap alkalmából közzétett kutatási eredmények több érdekességet tartogatnak.

Sokan rendelkeznek közös kasszával

A tavalyi évhez képest több mint 10 százalékkal nőtt azoknak a pároknak az aránya, akik közösen kezelik jövedelmüket. Míg 2023-ban a párok 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindkét fél hozzáfér a közös bevételekhez, az idei évben már 69 százalékuk jelölte meg ezt a választ. 

A közösen kezelt számlával rendelkező párok közel felének nincs külön számlája, azonban 29 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mind a két félnek van külön bankszámlája is. 

A kutatás eredményeiből kiderült – ahogyan tavaly, úgy idén is – az életkor előrehaladtával egyre többen döntenek olyan számla nyitása mellett, amelyhez a pár mindkét tagja hozzáfér, az 54-65 éves korosztályba tartozók körében 50 százalékos a megosztott számla előfordulási gyakorisága.

A párok 30 százaléka külön intézi pénzügyeit. 

A külön kasszán élő válaszadók esetében a férfiak nagyobb arányban fizetik a ház körüli javításokat, a hitelek törlesztését és az autóval kapcsolatos költségeket, míg jellemzően a nőkre hárulnak a gyermekek ellátásával, illetve a napi bevásárlással kapcsolatos kiadások. 

A rezsit a válaszadók 51 százaléka partnerével közösen fizeti, akik nem együtt fizetik, azok a párok inkább a férfi keresetéből rendezik ezt a tételt.

Megtakarítási szokások 

A hitelintézet által végzett felmérés rámutatott, hogy a megkérdezett párok 53 százaléka esetében a közös megtakarítás mindkettőjük jövedelméből adódik össze. A megtakarításokkal kapcsolatos kérdésekben az összes vonatkozó kategóriában vagy a férfiak döntenek, vagy pedig együtt hozzák meg a döntést, a hitelfelvétellel kapcsolatos kérdésekben a párok háromnegyede közösen dönt. 

A kutatás szerint a párok továbbra is döntően őszinték a pénzügyeikkel kapcsolatban: titkos tartozásuk csupán 8 százalékuknak volt, míg titkos félretett pénzzel 21 százalékuk rendelkezik. 

Arra a kérdésre, hogy miben kellene fejlődnie a másik félnek a pénzügyek terén, a nők és a férfiak egyhangúlag a pénzügyek tudatos megtervezését emelték ki. Emellett a nők több mint harmada szeretné, ha partnere megfontoltabban döntene a kiadásokról, illetve többet spórolna. A férfi válaszadók 31 százaléka emelte ki a spórolást, majdnem ugyanennyien a körültekintő kiadásokat – áll a közleményben.

Az mindenesetre biztos, hogy ha a párok idén spórolnának a Valentin-naphoz kapcsolódó kiadásaikon, nem érdemes Sanghajban vacsorázniuk, ahol a legdrágább a romantikus este. A romantika ünnepe persze óriási üzlet, és nem feltétlen szól a takarékoskodásról. Legalábbis talán nem Amerikában, ahol az előrejelzések szerint nagyjából 9000 milliárd forint körüli összeget költenek a szerelmesek.