Több egészségi probléma kezelésében segíthet ez a népszerű fűszernövény

Vágólapra másolva!
A rozmaring aromás ízt kölcsönöz az ételeknek, emellett pozitív élettani hatásainak köszönhetően már régóta sikerrel használják a népi orvoslásban is.
Vágólapra másolva!

A rozmaringról már az ókorban tudták, micsoda ajándék, és nem csak íze miatt. 

A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint az illóolajokban bővelkedő, évelő gyógynövény gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, szorongást oldó és memóriajavító hatással is bír. 

Fő alkotóeleme, a karnozinsav, illetve a rozmarinsav pedig az idegrendszeri betegségben szenvedők számára nyújt mellékhatásoktól mentes segítséget.

A Dívány cikke kiemeli: hatékony az emésztési zavarok, a fejfájás és a kimerültség esetén, külsőleg pedig reumás panaszok enyhítésére, bedörzsölőszerként is megállja a helyét.

Gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő és izomlazító hatásai miatt emellett a rozmaringot nem csak az idegi eredetű, vagy lelki és szellemi problémák esetén vethetjük be, de a fizikai fájdalmakat is kiválóan csökkenti. Krémként, teáját fürdővízbe öntve, de olaját is alkalmazhatjuk görcsoldóként reumás fájdalmak, ízületi gyulladások, izomgörcsök, illetve idegfájdalom esetén is. Mivel külsődleges alkalmazásakor vérbőséget okoz, fokozza a helyi keringést. A hideg kezekre és lábakra is jótékony hatással van ezen tulajdonsága miatt. 

Újonc rozmaringok
A rozmaringot régóta termesztik hazánkban is
Fotó: Fotó: Kaldeneker György 

Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy serkenti a vérkeringést, így az oxigén, és a tápanyagok gyorsabban eljuthatnak a sejtekhez. Mivel közvetlen hatása van az agyra is, fájdalomcsillapító hatása fejfájás, migrén vagy arcüreggyulladás esetén is érvényesül.

A zsályafélék nemzetségébe tartozó, kesernyés aromájú gyógynövény őshazája Dél-Európa, azonban régóta termesztik hazánkban is - teszi hozzá a Promotions.hu

Az örökzöld gyógynövénynek számos alfaja és változata ismert, nemcsak az európai medicinában, de a tradicionális kínai és indiai népi gyógyászatban is alkalmazzák őket, külsőleg és belsőleg egyaránt.

A rozmaringot természetesen régóta használják ételízesítésre is, az Origo korábban bemutatta a rozmaringos, olívaolajos kenyér, a fokhagymás-rozmarinos házikenyér receptjét, valamint a rozmaringos-citromos jégkockák házilagos elkészítésének módját.