Nem is gondolnánk, hogy ennek a gyomnövénynek egy vagyont ér minden kilója

VADKOMLÓ
Kevesen tudják, hogy valójában milyen értékes a vadkomló
Fotó: Takkk (Takacs Istvan) , CC BY-SA
Vágólapra másolva!
A világ legdrágább zöldsége az, amelyet sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, miközben a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni egyetlen kilóért.
Vágólapra másolva!

A vadkomlót (Humulus lupulus) a kertészek úgy kezelik, mint a gondozott ágyások közé betolakodó gyomnövényt – küzdenek ellene.  A kontinens nyugati részén azonban a vadkomlóhajtások ritkaságnak számítanak, sőt egyesek vadspárgának is nevezik.

Különösen a fiatal fehér hajtásokat, amelyek megjelenésükben a miniatűr fehér spárgára hasonlítanak.

Gasztronómiai szempontból kétféle komlóhajtás létezik, amelyeket zöld és fehér fajtákra osztanak.

A fehér hajtásokat nehezebb betakarítani, ezért drágábbak, és ezeknek kilogrammjáért a németek, belgák és hollandok akár 1000 eurót is hajlandóak fizetni.

Ez a világ egyik legdrágább zöldségféléje, amelyet küzdelmes munkával lehet  szüretelni, de az ínyencek garantálják, hogy megéri a fáradságot, illetve a borsos árat.

Természet és tudomány kategória, megosztott I. díj - Violinkulcs. Vadkomló hajtásán egyensúlyozó csiga
Vadkomló hajtásán egyensúlyozó csiga
Fotó: Fotó: Ritzel Zoltán (Tolnai Népújság)

A zöld komlóhajtások, ezek a növény fejlettebb hajtásai, amelyekkel nem ritkán találkozhatunk a kertekben, ahol gyomként kezeljük őket, vagy a réteken, ahol vadul kanyarognak más növények között, gyakran fákra kúszva. 

Van-e a komlócsírának valamilyen egyedi íze? Egyesek szerint igen, mások szerint egyáltalán nincs. A kifinomult ínyencek szerint a hajtások – színüktől is függően – olyan ízűek, mint a spárga, a dió vagy a kelkáposzta.

Fogyaszthatjuk nyersen, tehetjük salátába. Vagy forrázva, mert a hőkezelés a spárgához hasonló ízűvé teszi - írja a Magyar Mezőgazdaság.

A franciák, akik kedvelik a komlóhajtásokat, általában tejszínes mártással és buggyantott tojással körítve fogyasztják.