Megduplázták vagyonukat a világ leggazdagabbjai

A kép csak illusztráció
Fotó: Unsplash / Vladimir Solomianyi
Vágólapra másolva!
Drámai számok láttak napvilágot a világ vagyoni helyzetéről: mint kiderült a világ öt leggazdagabb emberének vagyona mindössze röpke három év alatt több mint kétszeresére, 869 milliárd dollárra nőtt.
Vágólapra másolva!

A világ öt leggazdagabb embere 2020 óta több mint kétszeresére, 869 milliárd dollárra növelte vagyonát. A részleteket az Oxfam jelentése tartalmazza, amit az idei Világgazdasági Fórum miatt adtak ki. Ez a politikai vezetők, vállalatvezetők és szupergazdagok éves találkozója Davos-ban, ami idén január közepén került megrendezésre.

A jelentés szerint a gazdagok és szegények közötti tátongó szakadék valószínűleg tovább fog nőni, és egy évtizeden belül a világ megkoronázhatja első trilliárdosát. 

A Covid-járvány óta az egyenlőtlenség drámai növekedését kiemelve az Oxfam szerint 2020 óta a világ milliárdosai 3,3 milliárd dollárral gazdagodtak, és vagyonuk háromszor gyorsabban nőtt, mint az infláció mértéke. Ennek az az oka, hogy a kormányok a válság alatt pénzt pumpáltak a gazdaságokba, ami felhajtotta a részvényeket, növelte a vállalatok értékét és rekordnyereséghez vezetett.

image

Az "Inequality Inc." című jelentés megállapítja, hogy a világ 10 legnagyobb vállalata közül hétnek a vezérigazgatója vagy fő részvényese milliárdos, annak ellenére, hogy világszerte stagnál a munkavállalók millióinak életszínvonala.

A Wealth X és a Forbes piackutató cég adatai alapján összeállított jelentés szerint a világ öt leggazdagabb emberének - Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison és Mark Zuckerberg - vagyona együttesen 464 milliárd dollárral, azaz 114 százalékkal nőtt. 

A jelentés szerint a világ 148 legnagyobb vállalata a 2023 júniusáig tartó évben összesen 1,8 milliárd dollár nettó nyereséget termelt, ami 52 százalékos ugrás a 2018-21-es átlagos nettó nyereséghez képest.

Az Oxfam szerint az egyenlőtlenséget mérő Gini-index szerint a globális jövedelmi egyenlőtlenségek mára a világ legnagyobb egyenlőtlenséggel rendelkező országához, Dél-Afrikához hasonlíthatók.

A világ leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a globális pénzügyi eszközök 59 százalékát - beleértve a részvényeket, és kötvényeket, valamint a magántulajdonban lévő vállalkozásokban lévő részesedéseket. Az Egyesült Királyságban a leggazdagabb 1 százalék birtokolja az összes pénzügyi eszköz 36,5 százalékát, 1,8 milliárd font értékben.

A lista élén Elon Musk üzletember áll, aki jelenleg a világ leggazdagabb embere. Vagyona a 2020. márciusi 19,3 milliárd fontról novemberre 192 milliárd fontra emelkedett. A lista második helyét Bernard Arnault francia üzletember és családja szerezte meg. A lista harmadik helyén Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa áll, akinek vagyona 2020 óta 88 milliárd fontról 131 milliárd fontra ugrott. 

Forrás: Daily Star, The Guardian