Már nem lehet rosszabb minőségű élelmiszereket árulni a magyar piacon, mint nyugaton

vásárlás, üzlet
Márciustól mejelennek az üzletekben a „Vigyázat, a termék kisebb lett!” feliratú plakátok
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament fellép az élelmiszerek kettős minősége ellen: tiltanák, hogy a cégek Nyugat-Európában jobb minőségű élelmiszereket áruljanak, mint Kelet-Európában.
Vágólapra másolva!

Nem szabad elhitetni a vásárlókkal, hogy azok a termékek, amiket azonos márkajelzés alatt, hasonló csomagolással árulnak, mindenben azonosak az unió egységes piacán abban az esetben, ha ez nem igaz. Az Economx számolt be arról az európai parlamenti döntésről, ami magyar kezdeményezésre született meg.

Ennek értelmében tiltanák, hogy a cégek Nyugat-Európában jobb minőségű élelmiszereket áruljanak, mint Kelet-Európában. 

A törvény szerint akkor lehet beszélni kettős minőségről, ha egy Magyarországon forgalomba hozott élelmiszer és legalább egy másik tagállamban forgalomba hozott élelmiszer bár megegyeznek (azonosak), de összetételük, vagy jellemzőik jelentősen eltérnek egymástól és ezeket a jelentős eltéréseket jogszerű és objektív okok nem indokolják - teszi hozzá a Blikk.

A kettős minőség akkor áll fenn, ha a megegyezés (azonosság) látszólagos, elsősorban a termékek külső, vizuális jellemzői miatt, azonban fontos, hogy jelentős, továbbá jogszerű és objektív okokkal nem indokolható eltérés áll fenn a termékek belső, tartalmi jellemzőiben, így legfőképpen azok összetételében (például az alapanyag, a receptúra, az egyes összetevők különbségében).