Hihetetlen szerencse: egyszerre találtak négy nagyon értékes gyémántot – fotó

Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen, de több kisebb gyémánt mellett lényegében egyszerre került elő négy különleges, nagyon értékes gyémánt egy afrikai bányában.
Vágólapra másolva!

Kiemelkedő gyémánttalálatról adott ki közleményt az egyik jelentős gyémántipari vállalat, a Lucara. A Botswanában található Karowe-bányában több kisebb gyémánt mellett négy, nagyon értékes követ találtak.

A bejelentés azért érdemel figyelmet, mert a gyémántok egyszerre, pontosabban egyetlen munkafolyamatban kerültek elő: a vállalat egy kimberlit típusú kőzet őrlését végezte, amikor 10-11 karátos kisebb gyémántok mellett megtalálta a dollármillókat érő nagyobbakat.

A legnagyobb a négy között egy 320 karátos, drágakő minőségű, a tetején világosbarna árnyalatú gyémánt.

Találtak egy 111 karátos, nagyon magas minőségű fehér gyémántot is.

Ezek mellett további két, 50 karátos fehér színű gyémánt is a találatok között van.

A négy gyémántról kiadott kép:

Lucara Diamond Corp--LUCARA UNVEILS DIAMOND RECOVERIES FROM ITS
Négy értékes gyémántot találtak egyszerre egy bányában: a Karowe-bányában talált 320, 111, valamint két 50 karátos kőről 2024. február 21-én adtak ki tájékoztatást
Fotó: Lucara Diamond Corp. / Lucara Diamond Corp.;MNG;PRM

A vállalat közleményében megerősítette, hogy ez a négy értékes kő igazolja döntésüket, hogy jelentős összeget költenek a bánya fejlesztésére: a bányát 500 millió dollárból bővítik a következő években.

A Karowe a világ egyik legfontosabb gyémántbányája. Onnan kerül piacra a legtöbb nagy, értékes drágakő. Ahogy az Origo megírta, legutóbb idén január közepén találtak ott egy különleges, 166 karátos gyémántot. Korábban, 2020-ban egy 998 karátos óriási fehér gyémántra bukkantak a bányában, amit 2021-ben egy 1174 karátos drágakő kiemelése követett.