Halálos nukleáris anyagokkal üzletelt a világ egyik legrettegettebb maffiafőnöke

Vágólapra másolva!
Amerikai szövetségi ügyészek vádat emeltek a jakuza egyik főnöke ellen, aki Burmából csempészett volna nukleáris fűtőnyagot, abban a hitben, hogy azt majd Irán használhatja fel atomfegyverprogramjához.
Vágólapra másolva!

A vád alá helyezett Takeshi Ebisawa a japán gengszterszervezet, a jakuza egyik magas rangú főnöke volt. Úgy bukott le, hogy Thaiföldön ő és bűntársai nukleáris anyagok mintáit mutatták be egy vevőnek. A vevő azonban egy fedett ügynöke volt az amerikai drogellenes hivatalnak (DEA), aki kábítószer- és fegyverkereskedőnek adta ki magát számol be arról a CNBC.

Az elfogásban a thaiföldi hatóságok is közreműködtek. A begyűjtött anyagmintákat egy kriminalisztikai laborban ellenőrizték. 

Kiderült, hogy azok nagy tisztaságú uránt és plutóniumot mutatnak. 

Ezek Iránba jutva valóban alkalmasak lehetnek arra, hogy akár atomfegyverekhez használják fel őket, ahogy azt a gengszter remélte.

Az ismeretlen keltezésű képen a jakuzafőnök pózol:

image

A vádirat szerint Ebisawa és a szintén vád alá helyezett bűntársa még 2020 szeptemberében kezdett e-mailezni a fedett DEA-ügynökkel. Magát egy bányavállalat képviselőjének adta ki, és azt állította, 

képes 50 tonna urán és tórium szállítására 6,85 millió dollárért.

Amellett, hogy a veszélyes anyagokkal kereskedett, a jakuzafőnök komoly fegyverek beszerzéséről, köztük föld-levegő rakéták, AK-47-es kézifegyverek, illetve páncéltörő lőszerek vásárlásáról is tárgyalt. Ezeket feltehetően Burmában akarta kábítószerre cserélni.

Az amerikai ügyészek szerint a 60 éves Ebisawa és 61 éves bűntársa rendkívül súlyos bűncselekményeket követtek el. Ha elítélik őket, akár életfogytiglant is kaphatnak.

A japán jakuza a világ egyik legrettegettebb bűnszervezete. Ahogy az Origo bemutatta, a gazdasági-társadalmi beágyazottsága Japánban óriási, annak ellenére, hogy jelentősége visszaszorulóban van. A gengszter-életpálya egyre kevésbé vonzó a fiataloknak, a jakuzák társadalma egyszerűen kezd elöregedni.

A rettegett szervezethez köthető bűncselekmények is sokat finomodtak az elmúlt években, a maffia most már olyan üzletekben is fantáziát lát, mint a gyöngyös teák árusítása. Pár éve gazdasági szankciókkal sújtották a mintegy húsz bűnözői csoportot magában foglaló szervezetet.