Ez most sokkolhatja az autósokat: korábban kell fizetniük egy fontos díjat

Autók Budapesten
Autók Budapesten - 2024-ben a szökőév miatt módosult a kgfb díjának fizetési határideje
Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
A szökőév miatt idén nem március 1., hanem február 29. éjfél a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) határideje – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
Vágólapra másolva!

Annak a majdnem 80 ezer autósnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező biztosítást, arra is figyelniük kell, hogy az összegnek a határidőre a biztosító számláján kell lennie. 

Emiatt az utolsó napon már sem a csekket, sem az internetes bankkártyás fizetést nem javasolják, mert az összeg így nem fog időben megérkezni. 

Február 29-én már csak a személyes befizetés és az azonnali átutalás a biztos, csekken pedig legkésőbb a hétfői feladás

 – hívja fel a figyelmet az FBAMSZ.

Aki ügyfélszolgálaton fizetne, arra is figyelnie kell, hogy pénztárt nem működtet mindegyikük.

Hozzátették, hogy a

 késedelmes ügyfelek nem hivatkozhatnak az értesítés hiányára, a fizetési határidő számontartása a gépjármű forgalmi engedély szerinti üzembentartójának felelőssége. 

Aki ennek nem tesz eleget, annak a határidőt követő napon törlik a szerződését, újrakötéskor pedig fedezetlenségi díjat is kell fizetnie - írták.

A díjtarifákról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján is tájékozódhatnak az autósok. A szektor felügyeletét ellátó jegybank adatai szerint tavaly a harmadik negyedévben mérséklődött a kgfb ráfordítások növekedési üteme a korábbiakhoz képest.

Tavaly év végén a felvezető kampány után nagy váltási hullámmal számoltak a biztosítók a kgfb-piacon, ahogy az Origo megírta, akár 80 ezer autóst is érinthetett a váltás

Idén március ígérkezik különösen mozgalmas hónapnak a biztosítási piacon. Ennek oka, hogy a kormány döntése nyomán egy rendkívüli, a váltás költségeit tekintve ingyenes időszakban válthatnak biztosítót a lakástulajdonosok.