Brutális leépítési hullám indul a legnagyobb német banknál

Deutsche Bank, logo, felirat
Deutsche Bank logo displayed on mobile with on screen stock graph & Deutsche Bank. On 26 March 2023 in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Világszerte 3.500 munkavállalóját küldi el Németország legnagyobb pénzintézete, a Deutsche Bank. A leépítést a következő év végéig hajtják végre.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Bank (DB) a legutóbbi azon nagy pénzintézetek sorában, mely erre a döntésre kényszerül. A döntés mögött az áll, hogy a magas kamatlábak miatt lelassult a hitelezés, ami a bank pénzügyi szektorban betöltött jelentős szerepe miatt világszerte visszaveti a teljesítményét.

Vagyis kevesebb ügyletet bonyolítanak, ami miatt egyszerűen nincs szükség ennyi alkalmazottra a feladatok ellátásához.

A bank nagyjából 90.000 munkavállalót foglalkoztat világszerte.

Egyik fontos piaca a brit, ahol korábban erőteljes terjeszkedésbe fogott. Az Egyesült Királyságban mintegy 7.000 munkavállalójuk van, akik főként Londonban és Birmingham-ben dolgoznak.

A BBC szerette volna megtudni, hogy a leépítések érintik-e a brit dolgozókat, illetve a bank mely piacain hajtják azokat végre, de ezt a bank nem közölte.

A befektetők mindenesetre örültek a hírnek.

A Deutsche Bank 3.500 munkavállalójától válik meg nagyjából két év alatt Forrás: NurPhoto via AFP/Jonathan Raa/NurPhoto/Jonathan Raa

A bank viszontagságos tavalyi évet zárt, amikor a Credit Suisse összeomlása magával rántotta a DB részvényeit is.

Tavaly egyébként az egyik legnagyobb brit hitelintézet, a Barclays hajtott végre nagylétszámú leépítést, világszerte 5.000 álláshelyet szüntettek meg. Egyes források szerint idén újabb leépítések várhatók náluk is, melyről hamarosan tájékoztatást fognak adni.