Brutális összegeket kerestek a poggyászokon a legnagyobb légitársaságok

Vágólapra másolva!
Egy hivatalos éves jelentés szerint a világ 20 legnagyobb légitársasága tavaly több mint 33 milliárd dollárt keresett a poggyászdíjakból.
Vágólapra másolva!

A poggyászdíjak 2023-ban 33 milliárdra nőttek az egy évvel korábbi 29 milliárdhoz képest - olvasható az IdeaWorks Company és a CarTrawler közös jelentésében. 

A jelentés szerint a poggyászdíjak abevételek jelentős részének számítanak, amik segítenek a légitársaságoknak más költségek ellensúlyozásában. Ez a repülőgép rakterében feladott poggyászból, a nehéz és extra nagy csomagokért felszámított díjakból, valamint egyes esetekben a nagyobb kézipoggyászokért felszámított árból adódik.

A kép csak illusztráció
Fotó: MTI/Lakatos Péter / MTI/Lakatos Péter

A jelentés szerint ez azért kezdődött el, mert a légitársaságok esetében a 2007-es és 2008-as olajársokk miatt drámainak megugrott az üzemanyag ára. Nem telt el sok idő, és a nagyobb amerikai légitársaságok, amik korábban két ingyenesen feladható poggyász lehetőségét biztosították a megvett jegyek mellé, elkezdtek díjat felszámítani az első feladott poggyászért.

Nem sokkal az adatok közlése után az American Airlines bejelentette, hogy hat év után először díjat emel az első és a második feladott poggyász esetében is. 30 dollárról 40 dollárra emelte a díjat. Az online jegyvétel esetén a poggyászdíj 30 dollárról 35 dollárra nőtt egy csomag esetében. A második csomagok ára 40 dollárról 45 dollárra emelkedett a belföldi járatokon. Az emelés a belföldi, a kanadai és a rövid távú nemzetközi járatokat egyaránt érintik. 

image

Ezzel párhuzamosan az utasszállító légitársaságok már azért is rengeteg pénzt kérnek, ha valaki saját maga szeretné eldönteni, hogy hol üljön a repülőn. A jelentés szerint a kijelölt ülőhelyekből származó globális bevétel mostanra a poggyászból származó több mint 30 milliárd dollárhoz hasonlítható. 

Forrás: Fox Business