Elkezdődött a szellemvárossá vált balatoni görög falu lebontása - videó

Hatalmas épületet bontanak le a Balatonnál, soha többet nem tudod nézni ezt a látványosságot, Balatonfüred, görög falu, szellemváros, 2023
In the greek village in Balatonfured, Hungary at late afternoon.
Vágólapra másolva!
Balatonfüreden megkezdődött annak a görög falunak a lebontása, amelynek az építése még a kilencvenes években kezdődött meg, ám a projektet hosszú évekig nem sikerült befejezni. Ráadásul a terület eredeti funkciója hamar megbukott, és az utóbbi időben bulinegyed működött itt, ami mára alaposan leamortizálódott.
Vágólapra másolva!

A balatonfüredi önkormányzatnál már évek óta napirenden volt a város szégyenfoltjaként emlegetett egykori görög falu sorsának rendezése. Megkezdődött a létesítmény bontása, és az utóbbi időszakban szezonális bulihelyként működő - és mára teljesen leamortizálódott - épületegyüttes teljes felszámolása várhatóan a tavasz végéig befejeződik – írja a Balatonfüred.

A görög falu építése 1993-ban kezdődött, és hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkciója hamar megbukott, majd az új üzemeltetők érkezése sem hozott igazi változást. A faluból Annagora Park, később Sundance Park, végül SunCity lett.

A görög falu eredeti koncepciója hamar megbukott, napjainkra a terület rendkívül leromlott állapotba került Forrás: Shutterstock

A helyi szabályozási terv szerint a négyhektáros területen 10 százalékos a beépíthetőség - teszi hozzá a Világgazdaság.

A felén közparkot akar létesíteni az önkormányzat, de a fennmaradó rész felét is zöldfelületnek szánják a kisvárosias besorolásnak megfelelően.

Jelentős fejlesztést jelent Balatonfüred számára a tavaly ősszel átadott kongresszusi központ is, amely a magyar tenger fővárosává avatja a települést.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.