Hatalmas változás jön a hazai üzletekben, minden vásárlót érint

vásárlás, üzlet
Megtiltják a kettős minőségű élelmiszerek forgalmazását az uniós piacon
Vágólapra másolva!
Bekeményített a kormány azokkal az élelmiszergyártókkal és kereskedőkkel szemben, akik a csomagolással próbálnak meg trükközni, és ugyanakkora, vagy magasabb árat kérnek, miközben a csomagolásban lévő mennyiséget csökkentik.
Vágólapra másolva!

Legrammozásnak vagy zsugorflációnak, zsugorinflációnak is nevezik azt a folyamatot, amikor észrevétlenül kisebb kiszerelésre váltanak egy termék esetében kereskedők vagy a gyártók, viszont ugyanannyi pénzt kérnek érte a vásárlóktól, vagy nem annyival kevesebbet, mint amennyivel illene.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a kormány úgy döntött, végleg véget vet ennek a folyamatnak, ezért

egy új jogszabály szerint márciustól kötelező feltüntetni, ha egy adott termék kiszerelése megváltozott, különösen, ha csökkent.

A kormány úgy döntött, véget vet a csomagolásokkal való trükközésnek Forrás: Pexels

A Blikk ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a kiindulási pontot a termék 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti kiszerelése jelenti majd, ha ehhez képest változás történik, azt 2 hónapon keresztül kötelesek jelölni a vásárlók számára.

A Magyar Közlönyben kedden megjelent jogszabály szerint csak az 1 milliárd forintnál nagyobb bevételű boltokra vonatkozik ez a szigorítás. A szabály februártól lép érvénybe, de valójában majd csak márciustól kell alkalmazniuk a boltoknak. Ezután azok, akik nem követik a jogszabályban előírtakat, termékenként 1 millió forintos bírásággal számolhatnak.

A jogszabályban azt is kiemelik, hogy a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal egy nyilvános adatbázisban vezeti majd a „legrammozott" termékeket.

Az infláció letörését követően egyre inkább a növekedés beindítását szolgáló lépések kerülnek előtérbe Magyarországon. A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést, és újra dinamikusan, 4 százalékkal növekedjen a gazdaság.