Fa Nándor utódja a világ legnagyobb vitorlásversenyére készül

MVM, Weöres Szabolcs beszámoló, kerekasztal-beszélgetés, 2024. 01. 23., MVM székház, Weöres Szabolcs, óceáni szólóvitorlázó, Fa Nándor, Dr. Katona Kolos, az MVM Zrt. vezető jogtanácsos és compliance igazgatója, Fluck Benedek, az MVM SE elnöke
Vágólapra másolva!
Négy kvalifikációs viadalt is sikerrel teljesített és több ezer kilométert vitorlázott az elmúlt évben Weöres Szabolcs, aki idén a világ legnehezebbnek tartott szólóvitorlás-versenyére, a vitorlázás Mount Everestjének is nevezett, négyévenként megrendezésre kerülő Vendée Globe-ra készül, amelyen non-stop, segítség és kikötési lehetőség nélkül kell körbehajózni a Földet. 
Vágólapra másolva!

A Vendée Globe-ot a vitorlássport legkomplexebb kihívásának nevezte az esemény alkalmából az MVM székházában rendezett kerekasztal-beszélgetésen az 50 éves Weöres Szabolcs.

Weöres Szabolcs a világ legnehezebbnek tartott szólóvitorlás-versenyére, a Vendée Globe-ra készül Fotó: Csudai Sándor - Origo

Arra vonatkozóan, hogy hányadik hely megszerzése a cél a versenyen, számszerű eredményt nem szeretett volna megfogalmazni, azt hangsúlyozta, hogy magából és a hajójából szeretné kihozni a legtöbbet, aztán elválik, ez mire lesz elég.

Tavaly négy versenyt is sikerrel teljesített

Tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű dolga, mert az új technikával készülő hajók akár ötven százalékkal is gyorsabbak lehetnek, mint az ő 2007-es technológiai színvonalat tükröző vitorlása. Az esélyeket latolgatva hozzátette, három részre lehet osztani a mezőnyt, amelyből négy-öt hajó emelkedik ki felfelé.

Dr. Katona Kolos, az MVM Zrt. vezető jogtanácsosa és compliance igazgatója, Weöres Szabolcs, óceáni szólóvitorlázó, dr. Bozóky Anita, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója és Fluck Benedek, az MVM SE elnöke Fotó: Csudai Sándor - Origo

A fizikai felkészültségét triatlonnal biztosító Weöres Szabolcs a Vendée Globa-ra történő kvalifikáció kapcsán elmondta, hogy a vitorlázás Mount Everestjének is nevezett megméretésen való induláshoz minden eddiginél szigorúbb feltételeket szabtak meg a szervezők. A nagy érdeklődés miatt negyven főben határozták meg az indulói létszámot, és a kijelölt versenyeken kell összegyűjteni a részvételhez szükséges mérföldeket.

A magyar sportember eredményes éven van túl, tavaly véghez vitte, amit eltervezett: négy viadalt is sikerrel teljesített.

A New Europe névre keresztelt hajója átépítése után júliusban Fa Nándorral vett részt az 50. Rolex Fastnet Race-n (348 tengeri mérföldet írhatott jóvá), szeptemberben Irina Gracsevával indult a Défi Azimuton (294 mérföld), novemberben szintén vele a Transat Jacques Vabre-n (1880 mérföld), majd szólóban a Retour à La Base elnevezésű újabb transzatlanti menettel zárta az esztendőt (3500 mérföld). Összesen több mint 777 órát, azaz több mint egy hónapot töltött vízen versenyzéssel, és összességében a Vendée Globe kvalifikációs listáján a 34. helyen áll.

Fa Nándor nyomdokaiba lépve Weöres Szabolcs második magyarként indulhat a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Mind a négy viadalon célba értünk, ami ebben a hajóosztályban nagy dolog. A végére összeállt a hajó a szólóvitorlázásra, sikerült megszokni és kialakítani a megfelelő életritmust. A hajót egyre jobban megismerem, kezdek eggyé válni vele" - fogalmazott Weöres, aki legnagyobb baleseteként arról számolt be, amikor valószínűleg egy bálnának ütközött.

Nagy álma volt a Vendée Globe-on való részvétel

Idén a Vendée Globe előtt még két viadal szerepel a versenynaptárában: a május végén rajtoló New York Vendée-Les Sables d'Olonne szóló transzatlanti megméretés, a Vendée Globe utolsó kvalifikációs lehetősége, majd a Défi Azimut szeptemberben. Ehhez hozzájön még a sok tesztvitorlázás, illetve a több mint 25 ezer kilométer utazás Magyarország és a különböző tengeri kikötők között. A hajót ugyanis folyamatosan fejleszteni kell, kijavítani a kisebb-nagyobb hibákat, tesztvitorlázáson ellenőrizni, mi hogyan működik a versenyek közötti felkészülési időszakokban.

Fa Nándor nyomdokaiba lépve Weöres Szabolcs második magyarként indulhat a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító vitorlássport-versenyén,

amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a Földet. Terve megvalósításában a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a Mol, a GreenGo és az MBH Bank is segíti.

Weöres, aki gyerekkora óta vitorlázik, és mindig is nagy álma volt a híres földkerülő szólóvitorlás-versenyen való indulás, nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is készül a Vendée Globe-ra. Szerinte fontos, hogy folyamatosan fókuszált állapotban legyen, lehetőleg kerülje a nagy amplitudójú hangulatingadozásokat, vagyis se túl szomorú és levert, se túl jókedvű ne legyen, hanem folyamatosan a vitorlázásra koncentráljon.

Büszke arra, hogy magyarként, egy tengerrel nem rendelkező ország képviselőjeként részt vehet egy ilyen versenyen. Bízik abban, hogy segítségére lehet a magyarokra jellemző kreativitás, hiszen a Vendée Globe során számos előre nem látható probléma merülhet fel, amit mind egyedül kell majd megoldania.

A híres előd, Fa Nándor 1993-ban 128 nap alatt célba érve ötödik lett a földkerülő viadalon.

A tizedik Vendée Globe november 10-én rajtol a franciaországi Les Sables d'Olonne-ból.