Nagyot nőnek a reálbérek, nagyot nőhet a fogyasztás is Magyarországon

Vágólapra másolva!
Egymástól független kutatási adatok mutatják, hogy tavaly év végén javult a fogyasztói bizalom, ami azt vetíti előre, hogy idén már az első negyedévtől javuló kiskereskedelmi adatokat lehet látni. Sokat segíthet a lakáspiaci aktivitás erősödése, ez önmagában is gerjesztheti a fogyasztást.
Vágólapra másolva!

Számottevően javult az emberek elmúlt 12 hónapban érzékelt pénzügyi helyzete, a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátásai és jóval kedvezőbben látják az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét, valamint a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját forrást – mondta korábban a Világgazdaságnak Suppan Gergely a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza. Úgy véli mindebben az eredményes és hatékony kormányzati intézkedéseknek jelentős szerepük volt, gondolhatunk akár az online árfigyelőre vagy éppen a kötelező akciózásra. A javuló válaszok ugyanis egyértelműen összefüggésben lehetnek az infláció érzékelhető enyhülésével, sőt egyes termékek esetén árcsökkenésével, az előrehozott minimálbér-emelésekkel, a széles körű, két számjegyű bérmegállapodásokkal, valamint a kiemelkedő mértékű pedagógusbér-emeléssel. Mivel az infláció alul-, a bérnövekedés üteme ezzel szemben felülmúlhatja a várakozásokat, a reálbérek idei növekedése pozitív meglepetést okozhat, ami tovább javíthatja a fogyasztói bizalmat.

Sőt a legfrissebb elemzői adatok szerint a januári infláció jobban alakulhat a vártnál, amely ugyancsak javíthatja a fogyasztói hangulatot. A tavalyi béremelési hullám, illetve a vállalkozások bérfelzárkóztatása az infláció csökkenésével jelentősen javította a fizetések vásárlóerejének javulását. Ez ugyancsak javíthatja a fogyasztást.

Suppan Gergely szerint a nem élelmiszerszegmensen belül tavaly novemberben az előző hónaphoz képest jelentősen bővült a ruházati boltok, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletek forgalma, az utóbbi feltehetően összefügg a lakáspiacon megkezdődött élénküléssel is, mivel a tavalyi év utolsó hónapjaiban mind a lakáspiaci tranzakciók, mind a lakáshitel-kihelyezések, mind az építési engedélyek javulást mutattak.

A babaváró és egyéb lakásvásárlást támogató programok vélhetően idén is nagy népszerűségnek örvendenek majd. Így ha beindul a lakásvásárlás, az további kiskereskedelmi forgalomnövekedést produkálhat az iparcikk szegmensben. Elég arra gondolni, hogy az új lakásba új konyha, új fürdőszoba és persze új bútorok, gépek kellenek.

Mindez javíthatja a belső pénzügyi egyensúlyokat, hiszen a növekvő kiskereskedelem növekvő fogyasztási adóbevételeket generál. Ez pedig növeli a kormányzati mozgásteret a beruházások ösztönzéséhez. A fogyasztás, a belső kereslet javulása, a kormány célzott kamattámogatásai, a várható kamatcsökkentések a beruházási fordulatot támogatják, azonban a beruházások kivitelezése időigényesebb folyamat – mondta Suppan Gergely.

A főbb exportpiacaink gyengélkednek, így rövid távon az új exportkapacitások üzembe helyezésétől várható a piaci részesedésünk növekedése, középtávon a főbb exportpiacainkon is javulás várható a reálbérek – a hazainál kisebb mértékű – fordulatával, és az európai, valamint amerikai jegybankok várható kamatcsökkentéseinek hatására.

A hazai kamatok csökkentésével és az önkéntes kamatplafon bevezetésével már látszanak a fordulat jelei a lakáspiacon is, mind a hitelkihelyezések, mind a lakás adás-vételek, mind az építési engedélyek élénkültek a tavalyi első fél évben látott mélypontokhoz képest. Ez a folyamat tovább erősödhet az önkéntes kamatplafon idei év eleji, további mérséklésével, a piaci kamatok csökkenésével, a bankok közötti verseny fokozódásával.