Döbbenetes bejelentést tett az aranyról világ legnagyobb ékszerkereskedője

Pandora, ékszerbolt, Zürich
ZURICH - MARCH 21, 2015: A PANDORA jewelery shop. Founded in 1982 with HQ in Copenhagen, PANDORA employs over 6,200 people and is sold in more than 70 countries
Vágólapra másolva!
Az értékesített mennyiség alapján a világ legnagyobb ékszerkereskedőjének számító Pandora nagy horderejű bejelentést tett: a vállalat közlése szerint mostantól nem használnak bányászatból származó aranyat és ezüstöt. A nemesfémeket újrahasznosításból nyerik, így a teljes gyártási tevékenység jóval kevesebb energiát igényel majd és kevesebb károsanyag-kibocsátással jár majd, mint most.
Vágólapra másolva!

A dán vállalat minden évben nagyjából 340 tonna ezüstöt és 1 tonna aranyat vesz ékszerkészítéshez. A cégnek két gyára működik Thaiföldön, a harmadikat Vietnamban építik. A Pandora saját közlése szerint ellátási láncuk 2022-ben kb. 264 ezer tonna szén-dioxidot bocsátott ki, ebből viszont jócskán vissza tudnak venni, ha bányászott nemesfémek helyett újrahasznosított arany és ezüst kerül ékszereikbe – írja a Reuters.

A vállalat kommunikációért és fenntarthatóságért felelős alelnöke szerint mintegy 58 ezer tonnát tudnak döntésükkel közvetett módon levágni az ellátási láncuk kibocsátásából. A cég mostani bejelentésében azt is közölte, hogy tavaly december már olyan hónap volt, amikor a gyártásukban felhasznált ezüst és arany 100 százalékban újrahasznosításból származott.

A vállalatnak évente 10 millió dollárjába kerül a váltás, de azt ígérik, ezt a költséget benyelik, és nem építik bele áraikba, vagyis a vásárlóiknak emiatt nem kell drágulásra számítaniuk.

Aranyat és ezüstöt eszközönként kis mennyiségben, de összességében jelentős mértékben használnak különféle röntgentechnikai és elektronikai berendezésekben, sőt, a világon számos helyén még megtalálhatók a régi ezüst evőeszközök a konyhákban. Az újrahasznosító és fémfinomító üzemek pedig képesek arra, hogy a leselejtezett vagy hulladék termékekből, illetve régi ékszerekből magas arányban kinyerjék a gyártáskor beépített nemesfémeket.

A Pandora egyik üzlete a svájci Zürichben Forrás: Shutterstock/Martin Good

Ugyanakkor az újrahasznosított nemesfémek használata némileg kockázatosabb, mint a nagyon szigorú szabványok szerint kitermelt és szállított bányászati fémé. Az újrahasznosítás veszélye, hogy lopott vagy törvénytelen forrásból származó nemesfémek jelennek meg a folyamatban. Ezeket a kockázatokat a Pandora már létező szigorú előírások bevezetésével akarja csökkenteni – ismerteti a Mining.com.

A Pandora 2022-ben világszerte 103 millió darab ékszert értékesített, ezzel a mennyiséggel a világ vezető ékszerkereskedőjének számít.

A mostani bejelentésével ugyanakkor nincs egyedül a piacon: versenytársai, mint a Monica Vinader és a Missoma szintén úgy hirdetik termékeiket, mint amelyek teljes mértékben újrahasznosított aranyból és ezüstből készülnek.

Az Origo korábban megírta, hogy a vállalat az újrahasznosított arany használatáról szóló döntést már korábban bejelentette, akkor 2025-öt jelölték meg a vállalás teljesítésének éveként. Az ezüstnél 66 százalékban határozták meg az arányt. 2022-ben pedig azt közölték, hogy csak mesterséges gyémántokat használnak majd ékszereiknél a bányászati úton kinyert gyémántok helyett.