Minden idők második legnagyobb főnyereménye a tét az Ötöslottón

Szerencsejáték, kaparós sorsjegy, lottó, illusztráció
Debrecen, 2019. március 22. A várható főnyeremények összege látható egy monitoron Debrecenben, a Szerencsejáték Zrt. Darabos utcai lottózójában 2019. március 22-én. Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint a tét az Ötöslottó hétvégi sorsolásán. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Rekordközelben Magyarország legnépszerűbb lottójának, az ötösnek a nyereménye, amelyen ezen a hétvégén 5,1 milliárd forintot lehet nyerni - írja a Szerencsejáték Zrt. közleményében. Emiatt persze az átlagosnál is többen játszanak, közel másfélszer több szelvényt adtak le, mint máskor. 
Vágólapra másolva!

Napra pontosan 67 évvel ezelőtt, vagyis 1957. január 17-én bízta meg Kossa István pénzügyminiszter az Országos Takarékpénztárat a lottó megszervezésével. Az első szelvények értékesítését követően az Ötöslottó sorsológömbje 1957. március 7-én pördült meg a MEDOSZ, vagyis a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének kultúrotthonában, ahol már másfél millió szelvény tulajdonosa várta az öt nyerőszámot, az első telitalálatosra pedig 5 hetet kellett várni. Az első főnyeremény tulajdonosa egy máig tartó hagyományt indított el azzal, hogy saját, valamint gyermekei életkorát játszotta meg, amivel 855 ezer forintot nyert.

Az Ötöslottón most július óta nem volt telitalálatos szelvény, és már több mint 5 milliárd forintot lehet nyerni.

Minden idők második legnagyobb főnyereménye várja a játékosokat az Ötöslottón Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A közel fél éve tartó halmozódás és a csúcsokat döntögető főnyeremény a játékosok kedvét is fokozta, hiszen a halmozódás kezdetéhez viszonyítva már több mint 45 százalékkal nőtt a feladott szelvények száma. A játék 24 hetes halmozódása alatt már majdnem hatszázan örülhettek milliós nyereményüknek, 590 játékos volt csupán egy nyerőszámra a telitalálatostól.

Az Ötöslottó története során a legrövidebb halmozódás 1 hét volt, a leghosszabb pedig 39, amire legutóbb négy éve volt példa, 2020. 13. játékhetén ugyanis megszületett az Ötöslottó történetének legnagyobb főnyereménye. A szerencsés nyertes 6,431 milliárd forinttal lett gazdagabb. A nyeremény halmozódására 52 hét áll rendelkezésre, ezután a főnyeremény nem növekszik tovább. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt a részvételi szabályzat alapján a többi nyertes között kerül felosztásra, de erre a játék 67 éves története során még egyszer sem volt példa.

Az Origo a Szerencsejáték Zrt. egy másik népszerű szerencsejátékáról, a TippmixPróról itt és itt írt korábban, a nemzeti lottótársaság karitatív sorsjegy-értékesítő hálózatával itt, a szerencsejátékok történetével pedig itt foglalkozott.