Óriásgyémántot találtak, hihehetlenül jó minőségű, és dollármilliókat érhet

Lucara Diamond Corp--LUCARA ANNOUNCES RECOVERY OF 166 CARAT TYPE Lucara Diamond Corp. MNG PRM
166 karátos, különlegesen jó minőségű gyémántról jelentett a Lucara
Vágólapra másolva!
Óriási, 166 karátos gyémántot talált a Lucara gyémántipari vállalat Botswanában, a Karowe bányában. Az afrikai gyémántkitermelési helyszín a világ egyik legértékesebb gyémántlelőhelye, ahonnan rendszeresen kerülnek elő 100 karátnál nagyobb gyémántok, és időnként 1000 karátnál értékesebbek is.
Vágólapra másolva!

A bányából néhány napja kiemelt, különlegesen jó minőségű nyersgyémánt már a 328. a száz karátnál nagyobbak sorában 2012 óta. A vállalat abban az évben kezdte meg ott a kitermelést.

"Ez a találat megerősít bennünket abban, hogy üzletileg ésszerű döntést hoztunk a bánya élettartamának 2040-ig tartó kitolásáról a felszín alatti bővítéssel" – nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója közleményükben.

A mostani bejelentés tárgyát képező gyémántról egyelőre nem adtak ki értékbecslést, de vélelmezhetően dollármilliós piaci értékkel bír.

166 karátos, különlegesen jó minőségű gyémántról jelentett a Lucara Forrás: Lucara Diamond Corp./Hand-Out

Ahogy az Origo megírta, a vállalat az újratervezés után nemrég 500 millió dolláros bővítési program végrehajtásába kezdett Karowe-ben, melytől azt remélik, hogy 2040-ig akár dollármilliárdokkal is hozzájárulhat a Lucara üzleti eredményeihez.

A Karowe a Lucara gyémántipari óriás egyik fontos kitermelési helyszíne, mely a kisebb gyémántok mellett számos különleges, nagy és nagyértékű drágakövet rejtett és valószínűleg még rejt is. Ahogy az Origo megírta, például 2020-ban egy 998 karátos óriási fehér gyémántot találtak a bányában, amit 2021-ben egy 1174 karátos rendkívüli kő kiemelése követett. 2023 nyarán pedig egy 1080 karátos gyémánt került elő onnan, ez 2015 óta a negyedik ott talált ezer karát fölötti drágakő volt.