Ötmilliárd forintot keresnek egy óra alatt a világ leggazdagabbjai

milliomos, gazdagság
A könnyű gazdagság ígéretével csábítanak a csalók
Vágólapra másolva!
Szűk három év alatt megduplázta vagyonát a világ öt leggazdagabb embere, Elon Musk és Jeff Bezos is rettentően sokat keresett 2020 óta. A globális pénzügyi vagyon közel fele a legvagyonosabb egy százalék kezében van az Oxfam friss jelentése szerint. A szervezet szerint 230 év kellene a globális szegénység felszámolásához, a világ első ezermilliárdosa viszont akár tíz éven belül meglehet.
Vágólapra másolva!

Elképesztő ütemben gyarapították, és a pandémia óta megduplázták vagyonukat a világ leggazdagabb milliárdosai, miközben közel ötmilliárd ember vált még szegényebbé világszerte – írja friss jelentésében az Oxfam, amelyet a héten sorra kerülő davosi Világgazdasági Fórum kezdetére időzített a szegénység és egyenlőtlenség ellen küzdő szervezet.

A világ öt leggazdagabb üzletemberének – Elon Musk, Jeff Bezos és társaik – vagyona 114 százalékkal nőtt 2020 márciusa és 2023 novembere között,

és tavaly év végén már 869 milliárd dollárra rúgott a szervezet szerint, amely a Bloomberg Billionaires Index alapján tette közzé megállapításait.

Tavaly év végén már 869 milliárd dollárra rúgott a világ öt leggazdagabb emberének vagyona Forrás: Shutterstock

Vagyis bolygónk öt leggazdagabb embere óránként 14 millió dollárt – átszámítva 4,85 milliárd forintot – keresett ebben az időszakban. Ha a top öt milliárdos naponta egy-egy millió dollárt költene, akkor is 476 évbe telne, mire teljesen felélnék az összvagyonukat.

A társadalmi egyenlőtlenségeket jól példázza, hogy a leggazdagabb 1 százalékba tartozók kezében koncentrálódik a globális pénzügyi vagyon 43 százaléka, és már tíz éven belül meglehet az első ezermilliárdos a Földön. Eközben az Oxfam szerint a vagyonosodási trendek alapján 230 évre lenne szükség a globális szegénység megszüntetéséhez.

A Világgazdaság cikke szerint Elon Musk vagyona rakétaként, 737 százalékkal lőtt ki a fent említett időszakban, és 216,2 milliárd dollárral gazdagodott.

A Blomberg naponta frissített milliárdoslistája alapján továbbra is Elon Musk a világ leggazdagabb embere 230 milliárdos vagyonával, megelőzve a 179 milliárddal rendelkező Jeff Bezost. A dobogó harmadik fokán a luxus- és divatipar prominens képviselője, Bernard Arnault áll 162 milliárd dollárral. Őt Bill Gates Microsoft-alapító és Mark Zuckerberg, a Facebook kitalálója követi 140, illetve 135 milliárdos vagyonával.

További részleteket ide kattintva olvashat.