Igaznak tűnik, amit sokan gondolnak a McDonald'sról

McDonald's bohóc
Eddig 99 McDonald's épült országszerte, de hamarosan újabb 6 nyílik
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, számokkal is alátámasztható az a népszerű vélekedés, miszerint az amerikai fogyasztás egyik leginkább ismert és találó jelképe a világ legnagyobb gyorsétteremlánca, a McDonald's. Egy nemrég megjelent, érdekes jelentésben ugyanis bemutatják, hogy a vállalatnak milyen, komoly pénzekben kifejezhető hatása van az amerikai gazdaságra, a számok pedig igen meggyőzőek.
Vágólapra másolva!

Friss jelentést publikált az Oxford Economics, a világ egyik vezető gazdasági tanácsadással és elemzéssel foglalkozó vállalata. Ebben a McDonald's által korábban közzétett adatok alapján azt vizsgálták, hogy milyen hatása volt az óriáscégnek az egyes régiók gazdaságára 2021 júliusától 2022 júniusáig, azaz egy éves időszakban az Egyesült Államok területén.

Az elemzők szerint

a McDonald's közvetett gazdasági hatása 108 milliárd dollárt (kb. 37 ezer milliárd forint) tett ki a vizsgált időszakban, amihez 23 milliárd dollár közvetlen gazdasági hatás adódik.

Vagyis a cég ennyivel járult hozzá az amerikai bruttó nemzeti össztermékhez (GDP). Az amerikai GDP 2022-ben 25,46 ezer milliárd dollár volt.

Másik viszonyítási számként: a 23 milliárd dollár közvetlen hatás az amerikai mezőgazdaságban 2021-ben megtermelt haszonnövények és termények értékének ötöde. Az amerikai mezőgazdasági terményeknek és állatoknak egyébként a McDonald's jelentős felvásárlója.

A McDonald's ismert kabalafigurája a bohóc Forrás: Vijaya narasimha/Pixabay

A vállalat munkaerőpiaci szereplőként is jelentős. Illinois államban, ahol a vállalat székhelye található, 3,2 milliárd dollárral járul hozzá a GDP-hez, több mint 50 ezer munkahely fenntartásával. Az Oxford Economics szerint pusztán statisztikai alapon nézve

minden nyolcadik amerikai dolgozott a McDonald's-nak, miközben a vállalat alkalmazotti létszáma a vizsgált időszakban Amerikában meghaladta a 727 ezer főt.

A céghez kötődő minden egyes munkahely átlagosan 38.800 dollár (kb. 13,5 millió forint) adóbevételt generált a vizsgált időszakban.

Még az Egyesült Államok legritkábban lakott államában, Wyomingban is 100 millió dollár fölötti a vállalat hatása a GDP-re.

A Quartz megjegyzi, hogy a vállalat új éttermi koncepciója esélyes arra, hogy a vállalat jelentős hozzájárulását a GDP-hez tovább növelje. A CosMc's tavaly nyáron történt bejelentéséről az Origo is írt, részleteket az új étteremláncról több cikkünküben is olvashat.