Ezt minden lakossági állampapír-tulajdonosnak tudnia kell

Június 3-tól jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz
Vágólapra másolva!
Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam - írja elemzésében a Bank360. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ezek az összegek nem kerülnek automatikusan befektetésre, hanem mindenkinek magának kell rendelkeznie a kamatokról és a lejárt állampapírok után kapott összegről.
Vágólapra másolva!

Hatalmas pénzösszeghez jutnak az államtól a kisbefektetők az első negyedévben. A lakossági állampapírok kamatára és a lejárt állampapírok után több mint ezer milliárd forintot fizet majd az állam. A múlt hét végén már fizetett kamatot a PMÁP-ok közül a 2033/I sorozat, és a hét végén esedékes a 2027/J sorozatnál a kamatfizetés.

Ezeket az összegeket pedig nem árt újra befektetni, ugyanis nem vásárol belőlük automatikusan új értékpapírokat sem a kincstár, sem más szolgáltató

- mondja Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

A Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát vezető ügyfelek sms-értesítést kapnak, amikor megérkezik a kamat a számlájukra. Nem biztos azonban, hogy minden befektetési szolgáltató így tesz majd, ezért akinek állampapírjai vannak, jól teszi, ha odafigyel a kamatfizetési napokra.

Februárban számos állampapírnak lesz kamatfordulója

Február második felében indul be igazán az állampapírok kamatkifizetése:

  • február 21-én lejár a 2024/I sorozat,
  • egy nappal korábban esedékes a 2025/I, a 2026/J és a 2030/I sorozatok kamatfizetése,
  • február 21-én fizeti ki a kamatot a 2029/I,
  • ezt követi 23-án a 2028/I sorozat,
  • 24-én pedig a 2027/K.
Februárban több lakossági állampapírnál lesz kamatforduló Forrás: Equilor

Márciusban esedékes a 2030/J, a 2029/J, a 2027/I és a 2025/K állampapírok kamatfizetése. Az év hátralévő része csöndesebb lesz, két kisebb sorozat jár le, az egyik szeptemberben, a másik decemberben.

Milyen állampapír vásárlási lehetőségek vannak?

Aki továbbra is PMÁP-ban szeretné tartani a pénzét, egyelőre csak a 2032/I sorozatot választhatja, amely az idén egyáltalán nem fizet kamatot, az első alkalom, hogy a befektetők kamathoz juthatnak, 2025 áprilisában lesz. Kezdetben az éves kamat 9,9 százalék, vagyis időarányosan 13,8 százalékos kamatot kapnak majd az állampapír-tulajdonosok.

A már említett PMÁP mellett választható még a három hónapos diszkontkincstárjegyek (dkj) hozamát követő BMÁP, ennek az aktuális kamata 9,31, illetve 8,01 százalékos. A BMÁP-ok egyelőre a 3 havi dkj-hozam fölött 1,5 százalékpontos kamatot fizetnek, a legutolsó ilyen aukción 6,93 százalékos átlaghozam alakult ki, ez alapján az egyik kötvény hozama akár emelkedhet is, a másiknál viszont csökkenéssel kell számolni már februárban.

Új állampapír a Fix MÁP, amely szintén negyedévente fizet kamatot három éven át, ennek mértéke évi 7 százalék, és rövidebb futamidejű lakossági papírok is vannak ennél valamivel kisebb kamattal. A magánszemélyek ezek mellett intézményi kötvényeket és dkj-t is vásárolhatnak.